Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Booking.com krijgt miljoenenboete in Rusland

Booking.com krijgt miljoenenboete in Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - Hotelboekingssite Booking.com heeft een boete van omgerekend bijna 15 miljoen euro gekregen van de Russische mededingingsautoriteiten. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in Nederland heeft, krijgt de straf wegens "misbruik van zijn dominante positie" op de Russische markt voor het online boeken van accommodaties.

De toezichthouder kwam tot deze beslissing na een klacht van een maatschappelijke organisatie in Rusland. Booking.com werd ervan beschuldigd hotels en jeugdherbergen te verplichten dat ze niet elders lagere prijzen konden hanteren dan op het bekende boekingsplatform. Daarmee zou het bedrijf de concurrentiemogelijkheden hebben beperkt en de belangen van de hotels hebben geschaad.

Eind vorig jaar kreeg Booking.com van Russische autoriteiten al te horen dat het zijn beleid op dit vlak moest aanpassen. Maar daar gaf het bedrijf geen gehoor aan. Zelf zegt Booking.com teleurgesteld te zijn in het boetebesluit en in beroep te gaan. Volgens de onderneming zou het eigen beleid juist eerlijk zijn.

Dergelijke clausules in de contracten met hotels staan in meerdere landen ter discussie. Eerder dit jaar bepaalde het Duitse hooggerechtshof al dat hotels in Duitsland die gebruikmaken van Booking.com, op hun eigen website kamers tegen goedkopere prijzen mogen aanbieden. De Duitse waakhond Bundeskartellamt was blij met die uitspraak en benadrukte dat de clausules voor beste prijzen "concurrentie tussen platformen in de weg kunnen staan". Volgens de toezichthouder kunnen ze hoteliers benadelen en tot hogere prijzen leiden voor consumenten.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

1 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

6 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

6 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

8 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

8 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

9 uur geleden
ILT: meer waarschuwingen en boetes over nachtvluchten Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vorig jaar meer boetes en waarschuwingen uitgedeeld aan luchtvaartmaatschappijen omdat zij zonder geldige reden nachtvluchten hebben uitgevoerd op Schiphol. Volgens een rapport van de ILT werden vorig jaar vijfhonderd overtredingen van de regels rond zogenoemde nachtslots geconstateerd. Dat waren er 37 een jaar eerder.

10 uur geleden