
Booking: vakantiegeld 3 op de 10 Nederlanders gaat naar iets anders
AMSTERDAM (ANP) - Bijna drie op de tien Nederlanders geven hun vakantiegeld uit aan iets anders dan de vakantie, meldt marktonderzoeker Improof Research. Die ondervroeg ruim duizend mensen over hun vakantieplannen en -budget in opdracht van boekingsite Booking.com. De mensen die niet al hun vakantiegeld aan vakanties uitgeven, gebruiken het extraatje liever voor het aflossen van schulden, grote aankopen of een extra buffer tegen de hoge inflatie.
Veel werknemers krijgen in mei hun vakantiegeld, dat minimaal 8 procent van het brutoloon van het voorgaande jaar moet bedragen. In het onderzoek gaf de helft van de deelnemers aan dit bedrag helemaal aan een of meerdere vakanties uit te geven. Voor ruim één op de tien mensen is dat geld noodzakelijk om de vakantie te kunnen betalen.
Daar staat tegenover dat 7 procent van de deelnemers aan het onderzoek helemaal niets van het vakantiegeld aan vakanties besteedt. Daarnaast geeft 22 procent aan dat het vakantiegeld voor een deel opgaat aan andere uitgaven. Ruim een op de vijf deelnemers had geen idee waarvoor het vakantiegeld wordt gebruikt.
Scherpere keuzes
Een aanzienlijk deel van de deelnemers (44 procent) vindt het een recht om zeker een keer per jaar goed op vakantie te kunnen gaan, maar de gestegen kosten voor bijvoorbeeld boodschappen maken het wel lastiger om te sparen voor zo'n trip. Reisorganisaties als Tui, Corendon en Sunweb lieten eerder al weten dat mensen nog wel op vakantie gaan ondanks de hoge inflatie, maar wel scherpere keuzes maken rond de kosten. Zo kiezen ze vaker voor een all-inclusive-uitje, minder luxe hotels of proberen ze een goede lastminutedeal te sluiten.
In het onderzoek voor Booking.com komt naar voren dat 27 procent van de Nederlanders goedkoper op vakantie gaat vanwege een krappere financiële situatie. Iets minder dan een vijfde van de respondenten zegt te bezuinigen op andere grote uitgaven om op vakantie te kunnen gaan.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 42.777 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie weten. Allen krijgen zij het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Op de laatste wandeldag van het evenement vielen 411 wandelaars uit.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbanken werken aan meerdere alternatieven om strafzaken zoveel mogelijk door te laten gaan, terwijl het Openbaar Ministerie is afgesloten van het internet. Dit meldt de Raad voor de rechtspraak.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie weet niet hoelang medewerkers nog van internet verstoken blijven. Het onderzoek naar de mogelijke kwetsbaarheid in de systemen duurt voort.
7 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls kijkt tevreden terug op de Nijmeegse Vierdaagse. Ondanks enkele "akkefietjes" tijdens de Vierdaagsefeesten is het wandelevenement vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten verlopen, zegt hij. "Als je alles overziet, met de vele duizenden mensen, is het voortreffelijk gegaan."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere gemeenten en ziekenhuizen die gebruikmaken van diensten van Citrix zeggen dat ze die vorige maand al hebben gerepareerd, nadat een gat in de beveiliging was ontdekt. Daarom hoeven ze de systemen nu niet los te koppelen, zoals het Openbaar Ministerie wel heeft gedaan.
10 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Meerdere mensen hebben zich gemeld nadat er donderdag geblurde foto's van zes verdachten die worden gezocht voor de rellen rond het kampioensfeest van PSV naar buiten waren gebracht. Dat meldt de politie vrijdag. Een politiewoordvoerder kan niet direct zeggen om hoeveel personen het precies gaat.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizen naar Venezuela wordt afgeraden. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat vanaf deze vrijdag voor het hele land op rood. Sinds de presidentsverkiezingen van juli 2024 is het onrustig in het land.
10 uur geleden