Boodschappenkar steeds makkelijker gevuld met gezondere producten
DEN HAAG (ANP) - Het wordt als consument steeds makkelijker om in de supermarkt voor een betere keuze te gaan. Dit komt doordat vanaf begin volgend jaar een logo met kleuren en letters in een oogopslag laten zien hoe de samenstelling van een product beoordeeld is. Nederlandse bedrijven kunnen deze zogenoemde Nutri-Score vanaf 1 januari op de verpakkingen van hun producten zetten.
Het logo doet denken aan een stoplicht en is al langere tijd te zien, omdat sommige producten uit landen komen waar Nutri-Score al is ingevoerd. Daarnaast deden de afgelopen maanden Nederlandse bedrijven mee aan een proef met het van oorsprong Franse voedselkeurmerk. Wel werden de samenstellingen van de producten hierbij nog berekend aan de hand van een verouderd algoritme.
Binnenlandse bedrijven die meededen aan de pilot hebben tot 1 juli 2024 de tijd om hun logo op de verpakking of hun product aan te passen aan de nieuwe rekenmethode en de buitenlandse tot eind 2025. Andere bedrijven moeten meteen het nieuwe logo gebruiken.
Nutri-Score
Dit nieuwe algoritme bleek nodig omdat de verouderde rekenmethode te vaak een vertekend beeld gaf, maar ook nu is de Nutri-Score volgens het ministerie van Volksgezondheid (VWS) "niet perfect". Bovendien is het bedoeld om bij dezelfde soort producten te kiezen voor het product met een betere samenstelling, maar voor een gezond eetpatroon blijft de zogeheten Schijf van Vijf leidend, meldt VWS. Daarom is het volgens het ministerie vooral een handig hulpmiddel om te kiezen tussen voedingsmiddelen die niet in de schijf staan, zoals sauzen, koeken en frisdranken.
Bij het bepalen van de kleur (donkergroen tot donkeroranje) en de letter (A tot E) van een product krijgt deze per 100 gram punten toebedeeld, pluspunten voor bijvoorbeeld groente en vezels en minpunten voor onder meer suiker en zout. Het eindtotaal van die rekensom bepaalt de Nutri-Score. Om ervoor te zorgen dat een groentekroket niet ineens hoog scoort, heeft Nutri-Score bepaald dat een product minimaal 40 procent groente, fruit en/of peulvruchten per ons moet bevatten om hier punten voor te halen.
Wie door de supermarkt loopt zal zien dat een mueslireep hetzelfde logo kan hebben als een pizza, toch zijn die twee niet vergelijkbaar. Dat komt doordat de berekeningen per 100 gram zijn, en iemand eet doorgaans niet een heel pak mueslirepen achter elkaar op, terwijl een pizza vaak wel als volledige maaltijd dient. Overigens is alcohol als enige product uitgesloten van Nutri-Score.
Meer uit Gezond
MOSKOU (ANP/RTR) - De plannen van de Europese Unie om de invoer van vloeibaar aardgas (lng) uit Rusland te verbieden zijn "volledig zelfdestructief", gezien het gebrek aan gasreserves in Europa en het toenemende energieverbruik door kunstmatige intelligentie. Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Na twee jaar van aanzienlijke toenames is het aantal abortussen in Nederland vorig jaar op hetzelfde relatief hoge niveau gebleven. In totaal werden 39.438 zwangerschappen afgebroken, zo maken jaarlijkse cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) duidelijk. Een opmerkelijke afname ten opzichte van een jaar eerder ziet de inspectie bij meisjes tot 15 jaar.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De maatregelen die veel politieke partijen willen nemen om de zorgkosten minder snel te laten stijgen, leiden onder artsen en patiënten tot grote zorgen. "De lijst met pijnlijke ingrepen is bijna oneindig en een mokerslag voor de toegankelijkheid van de zorg", schrijft de organisatie Dokters van de Wereld donderdag in een "noodkreet" aan politieke leiders.
1 dag geledenWAGENINGEN (ANP) - De hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet, is vorig jaar met ongeveer een halve kilo afgenomen en daarmee op het laagste niveau in twintig jaar gekomen. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben dat berekend op basis van statistieken over vleesverkoop en slachtingen. Ze houden de cijfers bij in opdracht van Wakker Dier. Die organisatie is blij dat de vleesconsumptie "langzaam maar gestaag" daalt.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Mensen die wonen in een buurt met weinig mogelijkheden om te wandelen of te sporten en veel restaurants en winkels die ongezond eten verkopen, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het risico blijkt tot bijna 5 procent hoger te kunnen liggen, stellen het UMC Utrecht en het Amsterdam UMC op basis van onderzoek.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Brussel overweegt ethanol te classificeren als gevaarlijke stof die het risico op kanker verhoogt. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT) op basis van een interne aanbeveling van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Als het zover komt, zou het gebruik van veel handdesinfectiemiddelen en schoonmaakmiddelen in ziekenhuizen worden verboden.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdam UMC gaat in patiëntendossiers bijhouden in hoeverre patiënten in hun woonomgeving worden blootgesteld aan luchtvervuiling. Het ziekenhuis hoopt patiënten daardoor persoonlijke en praktische tips te kunnen geven om de risico's van luchtverontreiniging te verkleinen, bevestigt kinderarts Berber Kapitein na berichtgeving door RTL Nieuws.
6 dagen geleden