Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonus voor Britten die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen

Bonus voor Britten die Oekraïense vluchtelingen in huis nemen

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Britten die hun huis openstellen voor Oekraïense vluchtelingen krijgen een bonus van 350 pond (418 euro) per maand, heeft minister van Huisvesting Michael Gove volgens Britse media aangekondigd. De minister omschrijft de vergoeding als een "bedankje van de overheid." Hij roept op tot "een nationale inspanning" voor mensen die zich in een wanhopige situatie bevinden.

Om voor de bonus in aanmerking te komen geldt wel dat de Britten de Oekraïners minimaal een half jaar onderdak moeten bieden en dat ze in ruil daarvoor geen huur mogen vragen. Daarnaast moeten ze kunnen aantonen dat de woonruimte die ze aanbieden aan bepaalde eisen voldoet en de overheid kan controleren of ze in het bezit zijn van een strafblad.

De Britse regering heeft de afgelopen weken veel kritiek ontvangen vanwege de aanpak van de vluchtelingencrisis in het land. Zo moesten Oekraïense vluchtelingen door bureaucratische rompslomp rond het visumproces lang wachten voordat ze geholpen werden.

Oekraïners mogen alleen met een visum het Verenigd Koninkrijk betreden. Die kunnen ze krijgen als ze familie of een zogeheten referent in het land hebben. Om de verwerking van de aanvragen te versnellen, moeten sinds donderdag alleen Oekraïners zonder paspoort nog naar een speciaal visumkantoor. Vluchtelingen met paspoorten mogen hun verzoek nu ook online indienen.

Via het 'Homes for Ukraine'-plan kunnen Oekraïners die niemand in Groot-Brittannië kennen toch een sponsor toegewezen krijgen, waardoor ze in het land mogen blijven. De Britse regering verwacht dat de regeling maximaal drie jaar nodig zal zijn.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

3 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

5 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

5 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

6 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

7 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

8 uur geleden
Arrestaties en gewonde agenten bij linkse demonstraties Leipzig

LEIPZIG (ANP/DPA) - Bij een grote extreemlinkse protestdag in Leipzig, "Tag X", zijn volgens de Duitse politie zo'n vijftig agenten gewond geraakt toen het tot botsingen kwam met de demonstranten. Twee van hen kunnen niet meer werken. Er zijn ook gewonden onder de demonstranten, maar hoeveel is onbekend. Zeker zeventig mensen zijn opgepakt.

10 uur geleden