Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondskanselier Scholz: Duitsland komt sterker uit crisis

Bondskanselier Scholz: Duitsland komt sterker uit crisis

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - Duitsland zal sterker uit de door de oorlog in Oekraïne veroorzaakte crisis komen. Dat zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz tegen de Bondsdag. Ook heeft Duitsland volgens hem de energiecrisis onder controle voor komende winter en is het niet waarschijnlijk dat er energietekorten ontstaan.

Scholz zei dat Duitsland door de oorlog in Oekraïne zijn afhankelijkheid van Russisch gas sterk aan het verminderen is. De grootste economie van Europa gaat bijvoorbeeld veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) importeren en versnelt de overgang naar duurzame energiebronnen. Ook worden kolencentrales heropgestart en blijven kerncentrales langer in dienst. "Duitsland heeft de kracht om de crisis de baas te blijven en er sterker uit te komen." Scholz stelt dat zijn land "dapper" van koers heeft gewisseld.

De bondskanselier verklaarde verder dat huishoudens en bedrijven zuiniger zijn geworden met energieverbruik. "Dat blijft erg belangrijk, met name als wordt gekeken naar volgend jaar en de winter van 2023." De Duitse overheid heeft ook omvangrijke steunmaatregelen genomen om huishoudens financieel te helpen met de hoge energieprijzen.

Woensdag kwam in Noord-Duitsland het eerste schip aan dat lng kan omzetten in gewoon gas. Dat schip, een zogeheten FSRU (floating storage and regasification unit), kwam aan in de haven van Mukran op het eiland Rügen. Het vaartuig zal na voorbereidingen worden overgebracht naar de haven van Lubmin in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren waar het dienst zal doen als importterminal voor lng. Duitsland is bezig met meer lng-terminals.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

7 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

9 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

9 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

11 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

11 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

11 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

13 uur geleden