Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

De bank staat centraal in een al jaren slepend onderzoek naar een enorme internationaal georiënteerde fraude waarbij banken, topadvocaten en aandelenhandelaars systematisch dividendbelasting ontdoken en "te veel betaalde" dividendbelasting terugvorderden die vaak nooit betaald was. Het geldt als het grootste belastingschandaal ooit in de Bondsrepubliek, maar de trucs werden niet alleen in Hamburg toegepast.

Met de dividendtruc, in Duitsland berucht als de affaire "cum-ex", werd druk met aandelen en dividend geschoven door Europese landen, om profijt te halen uit de verschillende wetgevingen. Er werd volgens onderzoekers vooral geprobeerd nooit betaalde dividendbelasting hier of daar terug te vorderen. Dat gebeurde door de verkoop van aandelen rond de datum dat het dividend werd vastgesteld. Verkoper en koper vroegen allebei in hun land dividendbelasting terug die feitelijk maar één keer was afgedragen.

32 miljard misgelopen

De Duitse belastingdienst zou hierdoor op zijn minst bijna 32 miljard euro zijn misgelopen sinds het begin van deze eeuw, nog afgezien van de verliezen die andere Europese landen leden, met name Frankrijk, Italië, Denemarken en België. Het zou in totaal over de periode 2001-2011 om meer dan 55 miljard euro gaan.

De zaak is in Duitsland door een klokkenluider aan het licht gebracht en houdt de gemoederen bezig. De gemeente Hamburg, waar Scholz destijds burgemeester was, is ook in opspraak. De Warburg-bank deed deze zaken van 2007 tot 2011 volgens Duitse media. De belastingdienst kwam het gesjoemel bij Warburg op het spoor en eiste in 2016 om te beginnen over één belastingjaar alleen al 47 miljoen euro terug. Maar de eis werd volgens Duitse media om raadselachtige redenen snel ingetrokken. Enkele uren daarna verstuurde een financieel topambtenaar van de deelstaat en gemeente Hamburg, die eerst zelf op het terugvorderen had aangedrongen, berichten aan een vertrouweling bij de financiële afdeling van Hamburg dat "het duivelse plan gelukt was" en de zaak waarschijnlijk zou verjaren.

Meer uit Buitenland

Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

9 minuten geleden
Rode Kruis: hoofdstad Nagorno-Karabach volledig verlaten

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Slechts honderden mensen zijn achtergebleven in de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. "De stad is nu volledig verlaten", aldus een medewerker van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse tijdens een onlinepersconferentie. Er waren tot voor kort ongeveer 55.000 inwoners.

48 minuten geleden
Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

1 uur geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

1 uur geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

2 uur geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

4 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

7 uur geleden