Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondskanselier Kurz onderzocht vanwege valse getuigenissen

Bondskanselier Kurz onderzocht vanwege valse getuigenissen

WENEN (ANP/AFP) - De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wordt door aanklagers onderzocht vanwege zijn getuigenissen in een onderzoek naar een corruptieschandaal dat ook wel bekendstaat als Ibizagate. Volgens de oppositie heeft Kurz gelogen, maar zelf beweert hij de waarheid te hebben gesproken.

De leider van de conservatieve partij ÖVP maakte het nieuws zelf bekend voorafgaand aan een kabinetsvergadering. Volgens Kurz heeft het lopende onderzoek geen gevolgen voor zijn werk als bondskanselier. Ook zei hij niet op te stappen.

Ibizagate draait om de voormalig vicekanselier van Kurz, Heinz-Christian Strache van de rechts-populistische FPÖ. In 2019 dook een oude op Ibiza opgenomen video op waarin Strache bereid leek te zijn overheidsopdrachten te gunnen in ruil voor hulp bij de verkiezingen in 2017. Door het schandaal kwam de eerste regering van Kurz ten val.

De vermeende corruptie wordt onderzocht door een parlementaire commissie die ook kijkt naar andere beschuldigingen van wangedrag door onder anderen politici van Kurz' partij. Dat komt op een moment waarop de financiën van de ÖVP steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. De woning van een ÖVP-minister werd eerder dit jaar doorzocht in een afzonderlijk onderzoek naar vermeende overtredingen met betrekking tot de partijfinanciën.

Meer uit Buitenland

Israëlische ministers: regering valt bij afzien van aanval Rafah

JERUZALEM (ANP/DPA) - De uiterst rechtse Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich heeft zondag gewaarschuwd dat hij de regering van premier Benjamin Netanyahu ten val zal brengen als een geplande militaire grondaanval op Rafah in het zuiden van de Gazastrook wordt afgeblazen.

56 minuten geleden
Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

DUBLIN (ANP/AFP) - Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.

2 uur geleden
Von der Leyen grapt over politieke onrust binnen AfD

AKEN (ANP/DPA) - Ursula von der Leyen heeft op een bijeenkomst van de CDU-jongeren in Aken kritiek geuit op Alternative für Deutschland (AfD). De voorzitter van de Europese Commissie bespotte de manier waarop de partij omgaat met beschuldigingen van inmenging en omkoping van de AfD-voorman bij de Europese verkiezingen. Maximilian Krah is nog altijd lijsttrekker, maar was niet aanwezig bij de campagneaftrap.

3 uur geleden
Bron: Hamas maandag naar Egypte voor gesprek over bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas stuurt maandag een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro om te onderhandelen over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft een anonieme bron gezegd tegen het persbureau Reuters. Er zal gesproken worden over een voorstel voor een bestand van landen die helpen bemiddelen en de Israëlische reactie daarop.

5 uur geleden
Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

6 uur geleden
Paus bezoekt voor eerste reis in maanden Venetiaanse gevangenis

VENETIË (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft in Venetië een vrouwengevangenis bezocht. Dat was in het kader van de Biënnale van Venetië, de beroemde kunstmanifestatie. Het was voor de paus de eerste reis buiten Rome in maanden.

9 uur geleden
Duitse Arian (6) na nieuwe 'stille' zoekactie nog niet gevonden

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een nieuwe nacht zoeken naar de vermiste 6-jarige Arian uit Duitsland heeft weer geen resultaat gehad. Voor de tweede nacht op rij werd een "stille zoekactie" gehouden, waarbij militairen zo stil en donker mogelijk naar het jongetje op zoek gingen. Het idee is dat het kind, dat autistisch is, wellicht wordt afgeschrikt door alle reuring rond de honderden mensen die hem al dagen zoeken.

10 uur geleden