Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondscoach Koeman wil meer energie bij Oranje zien

Bondscoach Koeman wil meer energie bij Oranje zien

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal wil in de finaleronde van de Nations League de nare smaak van de slechte start van de EK-kwalificatie wegspoelen. "Het gaat allereerst om winnen", zei bondscoach Ronald Koeman op een persconferentie in Zeist. "Maar ik wil ook meer energie op het veld zien. Ik zal bij het formeren van mijn opstelling daarom ook naar fitheid kijken."

Oranje opende eind maart het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland met een kansloze nederlaag tegen Frankrijk (4-0). Drie dagen later volgde een schamele thuiszege op Gibraltar (3-0). "We hebben daarover gesproken. Natuurlijk zat alles tegen, met al die blessures en zieke spelers. Maar ik miste ook gedrevenheid", zei de bondscoach. "Ik had afgelopen week op de trainingen al het idee dat het anders was dan in maart. Ik heb de overtuiging dat iedereen het toen ondermaats vond. Het moet beter en kan ook beter."

Oranje opent de finaleronde woensdag met een halve eindstrijd tegen Kroatië in De Kuip. Drie dagen later staat een finale of wedstrijd om de derde plaats tegen Spanje of Italië op het programma. Koeman moest lachen nadat aan hem werd gevraagd of hij de winst van de Nations League als een prijs ziet. "Typisch Nederlands", antwoordde hij. "Je zag hoe blij Portugal was in 2019, toen wij de finale tegen ze hadden verloren."

Geschiedenis schrijven

"Het ging altijd om een EK of WK, maar nu is de Nations League daarbij gekomen. Ze lullen hier nog steeds over het EK van 1988 dat we hebben gewonnen", weet de bondscoach. "Maar toen deden er maar acht ploegen mee. Dat zegt genoeg. We kunnen komende week geschiedenis schrijven met het Nederlands elftal. Er staat wel iets achter je naam als je de Nations League wint. Dat besef is aanwezig. We zijn getergd om de prijs nu ook te winnen."

Koeman kan niet beschikken over de geblesseerde Memphis Depay, met 44 doelpunten de topscorer van de huidige groep internationals. "We hadden nog hoop, maar niet meer nadat we een uitslag van een scan kregen", zei hij. "Depay moet de hele zomer trainen om weer fit te worden."

Het ligt voor de hand dat Cody Gakpo tegen Kroatië in de punt van de aanval speelt. "Maar ik heb met Donyell Malen en Wout Weghorst meer mogelijkheden", zei de bondscoach die de komende dagen beslist of Georginio Wijnaldum tegen de Kroaten aan aftrap verschijnt. "Hij was geblesseerd, maar daarna heeft hij ook weer wat wedstrijden gespeeld. Hij is iemand waar ik extra naar kijk. Dan zal ik besluiten of ik hem wel of niet laat starten."

Meer uit Voetbal

Eerste mogelijkheid op 25e landstitel voor PSV

HEERENVEEN (ANP) - PSV krijgt de eerste mogelijkheid om de 25e landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te halen. Als de Eindhovenaren de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen winnen en Feyenoord laat aansluitend punten liggen bij Go Ahead Eagles, is het kampioenschap een feit. De aftrap bij PSV is om 18.45 uur en bij Feyenoord om 21.00 uur. De spelers van PSV vieren de titel dus mogelijk als ze in de bus terug naar Brabant zitten.

1 uur geleden
Van 't Schip vindt rode kaart Bergwijn te zware straf

AMSTERDAM (ANP) - Ajax-trainer John van 't Schip vond de rode kaart die zijn aanvoerder Steven Bergwijn kreeg in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) te zwaar bestraft. "Ik dacht aan buitenspel of geel, rood had ik absoluut niet verwacht", zei hij over het moment na ruim een half uur spelen, waarbij scheidsrechter Sander van der Eijk door de videoscheidsrechter naar de kant werd geroepen voor de overtreding van Bergwijn op Mimeirhel Benita.

5 uur geleden
Ajax-spits Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten

AMSTERDAM (ANP) - Brian Brobbey heeft opnieuw hamstringklachten. De spits van Ajax moest zich om die reden in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (2-2) kort voor rust laten vervangen.

5 uur geleden
Liverpool haakt af in titelrace, ManUnited wint na achterstand

LIVERPOOL (ANP) - Liverpool is voorlopig afgehaakt in de race om de landstitel. Het elftal van de vertrekkende trainer Jürgen Klopp ging in de Merseyside-derby bij Everton met 2-0 onderuit. Het Manchester United van Erik ten Hag draaide tegen hekkensluiter Sheffield United een achterstand om in een 4-2-zege.

6 uur geleden
Ajax verspeelt met tien man 2 punten in strijd om vijfde plek

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft in de strijd om de vijfde plek in de Eredivisie slechte zaken gedaan. De Amsterdammers voorkwamen in eigen stadion kort voor tijd een nederlaag tegen Excelsior: 2-2. Chuba Akpom scoorde in de 89e minuut. Nummer 6 NEC kan Ajax zondag, bij winst op AZ, passeren.

6 uur geleden
Anderlecht en Club Brugge boeken ruime zeges in play-offs

BRUSSEL (ANP) - Anderlecht heeft in de play-offs om de Belgische landstitel een eenvoudige zege geboekt op Cercle Brugge. De koploper won in het eigen stadion met 3-0 van de nummer laatst in de kampioenspoule.

7 uur geleden
Xavi gaat komend seizoen alsnog door als trainer FC Barcelona

BARCELONA (ANP) - Xavi is ook na dit seizoen nog trainer van FC Barcelona. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de clubleiding en de voormalige middenvelder, meldt persbureau AFP.

7 uur geleden