Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondscoach Delmee wil mondige hockeyers met de juiste 'drive'

Bondscoach Delmee wil mondige hockeyers met de juiste 'drive'

AMSTELVEEN (ANP) - Jeroen Delmee heeft in zijn eerste 29 dagen als bondscoach van de Nederlandse hockeyers vooral gepraat. "Ik kende de meeste spelers wel, maar ook niet echt goed. Ik heb de tijd vooral besteed aan een intensieve kennismaking", zei de 48-jarige Brabander, die zelf 401 keer voor Oranje speelde en twee keer olympisch goud won. "Ik begin met een totaal andere groep en maak een frisse start."

Hij is negen oudgedienden kwijt. Vier internationals gaven na de Spelen van Tokio aan te stoppen bij Oranje, vijf ervaren hockeyers willen nadenken over hun toekomst en zijn zeker de komende maanden niet beschikbaar. "Negen spelers, dat zorgt voor een groot gat, maar het geeft mij de kans een nieuwe ploeg op te bouwen met spelers van wie ik denk dat ze de juiste mentaliteit en drive hebben."

Delmee verwacht namelijk wel wat van de spelers die hij goed genoeg vindt. "Zij moeten er blijk van geven er volledig voor te willen gaan. Er is geen ruimte meer voor vrijblijvendheid en ik heb ook graag spelers met een eigen mening. Ik heb liever dat ze zeggen wat ze ervan vinden, want ik wil juist discussie. Naar mijn idee gaan we er dan als team op vooruit."

Missie

De opvolger van Max Caldas heeft een helder oordeel over de ploeg die deze zomer als Europees kampioen naar Tokio afreisde, maar daar teleurstellend presteerde en strandde in de kwartfinales. "Ik zag een ploeg die heel goed kan hockeyen, maar ook door de ondergrens kan gaan. Hoge pieken en diepe dalen, zeg maar. Er zijn echt wel resultaten geboekt de afgelopen jaren, maar Nederland is het hockeybolwerk van de wereld en dan behoor je te winnen."

De missie van Delmee voor de komende jaren is duidelijk. Hij wil dat de mannen van Oranje weer de besten zijn op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs en op de WK van 2023 in India. "Maar ik weet dat de verschillen klein zijn in het mannenhockey. De concurrentie is groot en het komt aan op details. Het gaat om oog voor details en ik zal daar steeds op hameren."

Delmee heeft 22 spelers opgeroepen voor zijn eerste trainingsperiode, waarin het team toewerkt naar twee thuisduels met olympisch kampioen België eind november. Daar zitten veel nieuwe, jonge gezichten bij. "Ik wil een stabiele groep, een ploeg met balans. Het team heeft natuurlijk snelle en behendige jongens nodig, maar ik heb ook verdedigers nodig die goed hun taak kunnen uitvoeren en spitsen die ballen kunnen afpakken. In Nederland is de gedachte al gauw dat je in Oranje komt als je zes man kunt uitspelen, maar als je internationaal wilt meedoen heb je ook andere vaardigheden nodig. Duels winnen bijvoorbeeld."

Meer uit Sport

Tennisser Zverev naar kwartfinales Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft de kwartfinales van Roland Garros bereikt. De 26-jarige Duitser won in drie sets van de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-1 6-4 6-3.

5 uur geleden
Van der Poel na lange voorbereiding gretig voor Tour en WK's

LA PLAGNE (ANP) - Mathieu van der Poel wil met meer trainen en minder wedstrijden in topvorm beginnen aan de Tour de France en de daaropvolgende WK wielrennen. Een vergelijkbare aanpak leverde hem afgelopen voorjaar de zeges op in de klassiekers Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. "Met deze voorbereiding voel ik me meer klaar en weer gretig om te racen", zei de kopman van Alpecin-Deceuninck.

10 uur geleden
Geen Tour de France voor Kruijswijk na breuken door valpartij

LA CHAISE-DIEU (ANP) - Steven Kruijswijk heeft bij een val in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné zijn sleutelbeen en bekken gebroken. De 35-jarige wielrenner van Jumbo-Visma kan daardoor niet starten in de Tour de France die op 1 juli in Bilbao van start gaat.

10 uur geleden
Van der Poel in augustus ook in actie op WK mountainbike

LA PLAGNE (ANP) - Mathieu van der Poel wil na de Tour de France en het WK wielrennen op de weg ook deelnemen aan het WK mountainbike in Schotland. Dat zei de kopman van Alpecin-Deceuninck vanaf zijn hoogtestage in La Plagne, waar hij zich voorbereidt op de Tour.

11 uur geleden
Wielrenner Alaphilippe wint tweede etappe Critérium du Dauphiné

LA CHAISE-DIEU (ANP) - Wielrenner Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner van Soudal - Quick-Step was in La Chaise-Dieu de snelste in de sprint van het peloton. Alaphilippe bleef Richard Carapaz uit Ecuador en Natnael Tesfatsion uit Eritrea voor en boekte na moeizame maanden zijn tweede zege van het seizoen.

12 uur geleden
Wielrenner Kruijswijk geeft na val op in Critérium du Dauphiné

BRASSAC-LES-MINES (ANP) - Steven Kruijswijk heeft het Critérium du Dauphiné al op de tweede dag verlaten. De 35-jarige Nederlandse wielrenner was maandag betrokken bij een valpartij en moest daarna opgeven, meldt zijn ploeg Jumbo-Visma.

15 uur geleden
Vier Nederlandse sportklimmers naar Europese Spelen in Krakau

AMSTERDAM (ANP) - Vier Nederlandse sportklimmers hebben zich gekwalificeerd voor de Europese Spelen die van 21 juni tot en met 2 juli plaatsvinden in Krakau. In Polen komen Lisa Klem en Don van Laere uit op het onderdeel boulder. Lynn van der Meer en Leto Cavé doen mee op het onderdeel lead.

16 uur geleden