Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondgenoten Navalni opgepakt in aanloop naar protesten

Bondgenoten Navalni opgepakt in aanloop naar protesten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische autoriteiten hebben belangrijke medewerkers van oppositieleider Aleksej Navalni opgepakt in de aanloop naar de geplande protesten van woensdag. Het gaat volgens betrokkenen onder meer om woordvoerster Kira Jarmisj en advocate Ljoebov Sobol.

De politie heeft volgens waarnemingsgroep OVD-Info in zeker twintig steden invallen gedaan of activisten aangehouden. Agenten doorzochten onder meer de kantoren van Navalni in Sint-Petersburg, de tweede stad van het land. Agenten haalden Sobol naar verluidt uit een taxi. Woordvoerster Jarmisj is bij haar woning in Moskou aangehouden.

De autoriteiten leggen in sommige steden ook de toegang tot het centrum aan banden. Zo sloot de lokale overheid in Jekaterinenburg meerdere straten af, formeel vanwege een geplande legeroefening. In Moskou zijn barricades neergezet in de buurt van het belangrijke Rode Plein, waar zich het Kremlin bevindt.

De medewerkers van Navalni hopen dat woensdag in meer dan honderd steden wordt gedemonstreerd. Ze zeggen te vrezen voor het leven van de oppositieleider. Die belandde dit jaar in een strafkolonie en ging daar eind maart in hongerstaking. Hij klaagde dat de autoriteiten hem goede medische zorg onthouden.

Duizenden arrestaties

Russische media berichten dat Navalni dinsdag nog is onderzocht door vier artsen van buiten de gevangenisdienst. Zij vonden geen ernstige gezondheidsproblemen, zei mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalkova volgens persbureau RIA.

De politie heeft gewaarschuwd dat ook de geplande protestacties van woensdag illegaal zijn. Aanhangers van Navalni gingen in januari en februari ook al massaal de straat op, toen om te protesteren tegen zijn aanhouding. Dat leidde destijds tot de arrestatie van meer dan 10.000 mensen.

Navalni zit vast omdat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke straf. Die was hem opgelegd vanwege verduistering, een uitspraak die volgens hem politiek gemotiveerd was. Hij hoefde aanvankelijk niet de gevangenis in, maar moest zich wel regelmatig melden bij de autoriteiten.

Dat laatste lukte vorig jaar niet meer. Hij was toen in eigen land vergiftigd met een zenuwgif en herstelde maandenlang in Duitsland. De Russische autoriteiten arresteerden hem toen hij begin dit jaar in Moskou van het vliegtuig stapte. Dat leidde naast straatprotesten ook tot veel internationale kritiek.

Meer uit Buitenland

Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

3 minuten geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

1 uur geleden
Israëlische raketten raken doel in Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) - Israël heeft raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan, zonder de herkomst te vermelden.

2 uur geleden
Aanvaller Australische bisschop beschuldigd van terrorisme

SYDNEY (ANP/RTR) - De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht een Assyrisch-orthodoxe bisschop in Sydney te hebben gestoken met een mes, wordt beschuldigd van terrorisme. Dat zei de Australische politie vrijdag plaatselijke tijd. Als hij wordt veroordeeld, kan de jongen levenslang krijgen.

5 uur geleden
Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit heeft het veto van de Verenigde Staten over het volledige lidmaatschap van de Palestijnen in de Verenigde Naties veroordeeld. Het kantoor van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas spreekt van "agressie tegen het internationaal recht en een aanmoediging om de genocide tegen onze mensen voort te zetten", die het Midden-Oosten naar de "afgrond" brengt.

6 uur geleden
Twaalf juryleden in zwijggeldproces Trump geselecteerd

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Er zijn donderdag twaalf juryleden geselecteerd in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Zij zullen de komende weken beoordelen of Trump schuldig of onschuldig is aan het vervalsen van documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen. Met haar zou Trump een verhouding hebben gehad.

8 uur geleden
VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

WASHINGTON (ANP) - De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te worden erkend. De staat Palestina wordt door de meeste landen erkend, maar is in de volkerenorganisatie officieel een waarnemer, geen lidstaat.

11 uur geleden