Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondgenootschap van vijf kritisch tegen China om Hongkong

Bondgenootschap van vijf kritisch tegen China om Hongkong

WASHINGTON (ANP/RTR) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hebben forse kritiek richting Peking geleverd vanwege de Chinese repressie van de prodemocratische beweging in Hongkong. Daar stapten onlangs alle prodemocratische parlementariërs op nadat vier van hen uit hun ambt waren gezet als gevolg van een nieuwe Chinese wet, die is bedoeld om de oppositie de kop in te drukken.

De minister van de zogeheten Five Eyes (Vijf Ogen), een bondgenootschap dat inlichtingen met elkaar deelt, hebben aan China laten weten "zeer bezorgd" te zijn over de nieuwe Chinese wet. Die is volgens hen onderdeel van een vooropgezet plan om Hongkongse critici van Peking het zwijgen op te leggen.

"Wij dringen erop aan bij de Chinese centrale autoriteiten dat zij hun acties tegen Hongkongs gekozen parlement heroverwegen en de leden van de Wetgevende Raad onmiddellijk terug in hun ambt zetten", aldus de vijf over de afgezette en opgestapte parlementariërs.

Veiligheidswet

China ligt in toenemende mate met het westen op ramkoers sinds het deze zomer een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong invoerde. Die wet maakt het streven naar onafhankelijkheid strafbaar en maakt de inzet van Chinese veiligheidstroepen mogelijk. Volgens critici is het doel van die wet om een einde te maken aan de status aparte van de voormalige Britse kroonkolonie, die in principe een eigen parlement, vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht heeft.

China's ministerie van Buitenlandse Zaken in Hongkong verklaarde dat elke poging van buitenlandse staten om te dreigen of China onder druk te zetten om concessies te doen, gedoemd is te mislukken. "China's vastberadenheid om zijn soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen te verdedigen is onwankelbaar."

Meer uit Buitenland

Parlement Spanje stemt tegen benoeming Feijóo tot premier

MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.

17 minuten geleden
Noord-Korea zet Amerikaanse militair Travis King het land uit

PYONGYANG (ANP/RTR) - Noord-Korea zet de Amerikaanse militair Travis King het land uit, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. Hij stak in juli bewust en zonder toestemming tijdens een toeristische rondleiding in Zuid-Korea de grens naar Noord-Korea over.

1 uur geleden
Ruim 40.000 mensen uit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Armenië heeft meer dan 40.000 vluchtelingen opgevangen uit Nagorno-Karabach. De Armeense regering spreekt van 42.500 mensen, waarmee ruim een derde van de inwoners de regio heeft verlaten.

2 uur geleden
Poolse minister: graangesprekken met Oekraïne gaan goede kant op

WARSCHAU (ANP/RTR) - De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de uitvoer van graan gaan volgens Polen de goede kant op. De graanexport was aanleiding voor een hoog oplopende ruzie tussen de twee landen, die een belangrijke grens delen en ook historische banden met elkaar hebben.

3 uur geleden
Azerbeidzjan: bijna 200 militairen omgekomen in Nagorno-Kabarach

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan zegt dat 192 militairen van het land en een burger zijn omgekomen bij een offensief vorige week in Nagorno-Kabarach. Het Azerbeidzjaanse leger viel die betwiste enclave aan in een operatie tegen separatisten.

4 uur geleden
Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

4 uur geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

5 uur geleden