Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen spreken van een "belangrijke mijlpaal", nu de pensioenwet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hiermee komt de het nieuwe stelsel, waar in 2019 voor het eerst een akkoord over kwam, weer wat dichterbij. Belangrijkste verandering is dat het pensioen een stuk flexibeler is in het nieuwe stelsel.

"Dit is een moment om trots op te zijn", zegt voorzitter Tuur Elzinga van de grootste vakbond FNV woensdag op het ministerie van Sociale Zaken. Het heeft lang geduurd voordat de wet er eindelijk lag, geeft hij aan. "Het was taaie kost", maar het is het waard: "Met het nieuwe stelsel verbetert voor iedereen straks het pensioenperspectief." En, ook niet onbelangrijk: "We zijn straks af van ellenlange discussies over dekkingsgraden en de rekenrente." De Vakcentrale voor Professionals (VCP) noemt de wet "een goede basis om verder te gaan".

"Met de nieuwe wet ligt er een evenwichtig pakket aan maatregelen om te komen tot een beter en moderner stelsel én over de weg ernaartoe", zegt Ingrid Thijssen, voorvrouw van werkgeversclub VNO-NCW. Daarmee is de klus nog niet geklaard, benadrukt zij: de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel is "geen kattenpis". Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, denkt dat "het stelsel er weer tegenaan" kan met de wijzigingen die in de pensioenwet worden vastgelegd. "Met de afspraken die we hebben gemaakt zorgen we bovendien voor stabiele premies."

Niet iedereen enthousiast

Het grootste pensioenfonds, ABP, spreekt ook van een "belangrijke mijlpaal". Het fonds is vooral blij met het feit dat fondsen pensioenuitkeringen eerder mogen laten groeien als zij 1,05 euro in kas hebben voor elke euro aan pensioenverplichtingen, in plaats van de huidige 1,10 euro. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen, is het onze intentie om dit te doen", zegt ABP in een reactie. Het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs roept Kamer en kabinet verder op: "Houd het eenvoudig en geef fondsen de ruimte om het zo goed mogelijk voor de deelnemers in te richten."

Overigens is niet iedereen enthousiast. Een combinatie van ouderenclubs verenigd in de Seniorencoalitie noemt de wet "onacceptabel". Er is te weinig zicht dat de pensioenen al voor de invoering van het stelsel in 2027 groeien, klagen de ouderenorganisaties. "Het vertrouwen in en draagvlak onder gepensioneerden en oudere werknemers voor het nieuwe pensioenstelsel dreigt verloren te gaan", aldus de senioren.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

11 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

11 uur geleden