Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen spreken van een "belangrijke mijlpaal", nu de pensioenwet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hiermee komt de het nieuwe stelsel, waar in 2019 voor het eerst een akkoord over kwam, weer wat dichterbij. Belangrijkste verandering is dat het pensioen een stuk flexibeler is in het nieuwe stelsel.

"Dit is een moment om trots op te zijn", zegt voorzitter Tuur Elzinga van de grootste vakbond FNV woensdag op het ministerie van Sociale Zaken. Het heeft lang geduurd voordat de wet er eindelijk lag, geeft hij aan. "Het was taaie kost", maar het is het waard: "Met het nieuwe stelsel verbetert voor iedereen straks het pensioenperspectief." En, ook niet onbelangrijk: "We zijn straks af van ellenlange discussies over dekkingsgraden en de rekenrente." De Vakcentrale voor Professionals (VCP) noemt de wet "een goede basis om verder te gaan".

"Met de nieuwe wet ligt er een evenwichtig pakket aan maatregelen om te komen tot een beter en moderner stelsel én over de weg ernaartoe", zegt Ingrid Thijssen, voorvrouw van werkgeversclub VNO-NCW. Daarmee is de klus nog niet geklaard, benadrukt zij: de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel is "geen kattenpis". Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, denkt dat "het stelsel er weer tegenaan" kan met de wijzigingen die in de pensioenwet worden vastgelegd. "Met de afspraken die we hebben gemaakt zorgen we bovendien voor stabiele premies."

Niet iedereen enthousiast

Het grootste pensioenfonds, ABP, spreekt ook van een "belangrijke mijlpaal". Het fonds is vooral blij met het feit dat fondsen pensioenuitkeringen eerder mogen laten groeien als zij 1,05 euro in kas hebben voor elke euro aan pensioenverplichtingen, in plaats van de huidige 1,10 euro. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen, is het onze intentie om dit te doen", zegt ABP in een reactie. Het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs roept Kamer en kabinet verder op: "Houd het eenvoudig en geef fondsen de ruimte om het zo goed mogelijk voor de deelnemers in te richten."

Overigens is niet iedereen enthousiast. Een combinatie van ouderenclubs verenigd in de Seniorencoalitie noemt de wet "onacceptabel". Er is te weinig zicht dat de pensioenen al voor de invoering van het stelsel in 2027 groeien, klagen de ouderenorganisaties. "Het vertrouwen in en draagvlak onder gepensioneerden en oudere werknemers voor het nieuwe pensioenstelsel dreigt verloren te gaan", aldus de senioren.

Meer uit Binnenland

Kees van Kooten gaat niet reageren op dood Wim de Bie

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier en schrijver Kees van Kooten gaat niet reageren op het overlijden van zijn goede vriend en zakelijke partner Wim de Bie. Dat laat de VPRO maandag desgevraagd weten.

8 minuten geleden
Cabaretier en schrijver Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier en schrijver Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de VPRO, waar hij decennialang programma's voor maakte, maandag bekendgemaakt. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsproblemen. De Bie kreeg grote bekendheid als lid van het duo Van Kooten en De Bie. Samen maakten ze satirisch theater en verzorgden in de jaren 70, 80 en 90 iconische televisieprogramma’s voor de VPRO.

28 minuten geleden
Duitse politie onderzoekt oorzaak ongeval bij Elten nog

ELTEN (ANP) - De Duitse politie onderzoekt nog hoe het kon dat twee auto's op dezelfde plek van de weg raakten op de A3 bij Elten in Duitsland. Door het ongeluk kwamen vier Nederlanders om het leven. De politiewoordvoerder zei dat het maandag nog te vroeg was om iets te zeggen over de oorzaak van het ongeval.

1 uur geleden
ProRail: na dassenburchten bij Esch ook die in Vught aangepakt

ESCH (ANP) - Alle dassenburchten bij het spoor in het Brabantse Esch zijn verwijderd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail, die ook even verderop in Vught is begonnen met werkzaamheden om dassenburchten onder dezelfde spoorlijn weg te halen.

1 uur geleden
Nieuwe fase in liquidatieproces Marengo

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat vanaf maandag een nieuwe fase in. Het Openbaar Ministerie heeft drie dagen uitgetrokken om te reageren op de pleidooien van de advocaten van de verdachten, onder meer op het uitvoerige pleidooi van de advocaten van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

7 uur geleden
Cao-partijen streekvervoer ronden gesprekken met verkenners af

DEN HAAG (ANP) - Reizigers weten na maandag of ze moeten vrezen voor nieuwe stakingen in het streekvervoer. Vakbonden FNV en CNV ronden dan verkennende gesprekken af met werkgeversvereniging VWOV over de cao in het streekvervoer. Die gesprekken werden onder begeleiding van twee procesbegeleiders opgestart na weken van stakingen. De vakbonden hebben eerder aangegeven opnieuw te gaan staken als de gesprekken op niets zouden uitlopen.

7 uur geleden
Micha Wertheim verzorgt oudejaarsconference 2023 op NPO

HILVERSUM (ANP) - Cabaretier Micha Wertheim gaat dit jaar de oudejaarsconference voor de NPO verzorgen. Dat heeft BNNVARA maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de 50-jarige cabaretier de eindejaarsshow verzorgt.

9 uur geleden