Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

Bonden, werkgevers en fondsen noemen pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden, werkgeversorganisaties en pensioenfondsen spreken van een "belangrijke mijlpaal", nu de pensioenwet naar de Tweede Kamer is gestuurd. Hiermee komt de het nieuwe stelsel, waar in 2019 voor het eerst een akkoord over kwam, weer wat dichterbij. Belangrijkste verandering is dat het pensioen een stuk flexibeler is in het nieuwe stelsel.

"Dit is een moment om trots op te zijn", zegt voorzitter Tuur Elzinga van de grootste vakbond FNV woensdag op het ministerie van Sociale Zaken. Het heeft lang geduurd voordat de wet er eindelijk lag, geeft hij aan. "Het was taaie kost", maar het is het waard: "Met het nieuwe stelsel verbetert voor iedereen straks het pensioenperspectief." En, ook niet onbelangrijk: "We zijn straks af van ellenlange discussies over dekkingsgraden en de rekenrente." De Vakcentrale voor Professionals (VCP) noemt de wet "een goede basis om verder te gaan".

"Met de nieuwe wet ligt er een evenwichtig pakket aan maatregelen om te komen tot een beter en moderner stelsel én over de weg ernaartoe", zegt Ingrid Thijssen, voorvrouw van werkgeversclub VNO-NCW. Daarmee is de klus nog niet geklaard, benadrukt zij: de overgangsfase naar het nieuwe pensioenstelsel is "geen kattenpis". Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, denkt dat "het stelsel er weer tegenaan" kan met de wijzigingen die in de pensioenwet worden vastgelegd. "Met de afspraken die we hebben gemaakt zorgen we bovendien voor stabiele premies."

Niet iedereen enthousiast

Het grootste pensioenfonds, ABP, spreekt ook van een "belangrijke mijlpaal". Het fonds is vooral blij met het feit dat fondsen pensioenuitkeringen eerder mogen laten groeien als zij 1,05 euro in kas hebben voor elke euro aan pensioenverplichtingen, in plaats van de huidige 1,10 euro. "Zodra we de pensioenen mogen verhogen, is het onze intentie om dit te doen", zegt ABP in een reactie. Het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs roept Kamer en kabinet verder op: "Houd het eenvoudig en geef fondsen de ruimte om het zo goed mogelijk voor de deelnemers in te richten."

Overigens is niet iedereen enthousiast. Een combinatie van ouderenclubs verenigd in de Seniorencoalitie noemt de wet "onacceptabel". Er is te weinig zicht dat de pensioenen al voor de invoering van het stelsel in 2027 groeien, klagen de ouderenorganisaties. "Het vertrouwen in en draagvlak onder gepensioneerden en oudere werknemers voor het nieuwe pensioenstelsel dreigt verloren te gaan", aldus de senioren.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

1 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

4 uur geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

4 uur geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

5 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

6 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

6 uur geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

6 uur geleden