Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden vragen opnieuw hulp voor leraren met langdurige covid

Bonden vragen opnieuw hulp voor leraren met langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Meerdere vakbonden hebben het kabinet opnieuw gevraagd om met een oplossing te komen voor mensen die tijdens hun werk in het onderwijs langdurige covid hebben opgelopen. Bij de bonden meldden zich tot dusver ruim duizend medewerkers uit het onderwijs met langdurige covid, die denken dat ze op het werk besmet zijn geraakt. Vorig jaar vroegen de bonden al om financiële tegemoetkoming voor deze mensen.

Iemand die in dienstverband werkt en langdurig ziek wordt, krijgt vanaf het tweede jaar van de ziekte nog maar 70 procent van het loon uitbetaald. Na twee jaar volgt in de regel ontslag. De bonden maken zich "ernstige zorgen" over de inkomensgevolgen voor onderwijspersoneel met langdurige covid. Zij maken ook nog extra zorgkosten als gevolg van de aandoening.

De gang van zaken is oneerlijk, vinden CNV, FNV, de Algemene Onderwijsbond, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties en de Algemene Vereniging Schoolleiders. Tijdens de sluiting van scholen in coronatijd bleef de noodopvang voor kinderen namelijk open. Personeel werkte vaak zonder beschermingsmiddelen en de ventilatie van klaslokalen is op veel scholen niet goed geregeld. Voorzitter van CNV Onderwijs Daniëlle Woestenberg: "Het kabinet zag en ziet het onderwijs als cruciale sector." Ze noemt het daarom "des te schrijnender" dat onderwijspersoneel dat tijdens het werk langdurige covid opliep "kennelijk gewoon pech heeft".

Deze week lieten FNV en CNV ook al weten de overheid voor de rechter te slepen om financiële compensatie af te dwingen voor zorgmedewerkers die vanwege langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt zijn geraakt. Over compensatieregelingen voor zorgmedewerkers met langdurige covid wordt al langere tijd onderhandeld. Woensdagavond had de Tweede Kamer nog flinke kritiek op het uitblijven van een goede regeling voor deze groep.

Meer uit Gezond

Twee vogelgriepvaccins effectief, na zomer proef met inentingen

DEN HAAG (ANP) - Er zijn twee vogelgriepvaccins die in de praktijk goed werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Daarom komt er na de zomer een proef met het inenten op pluimveebedrijven. Aan deze pilot doen tussen de vijf en tien pluimveebedrijven mee, zegt een woordvoerder van het ministerie.

1 dag geleden
Gezondheid jongeren nog niet hersteld na einde coronapandemie

UTRECHT (ANP) - Jongeren blijven tobben met hun gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, ook nu de coronapandemie achter de rug is. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en, die er onderzoek naar hebben laten doen, vinden dat er "passende maatregelen" moeten komen.

1 dag geleden
Voormalige verpleegkundige Assen eist schadevergoeding

ASSEN (ANP) - Een voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, die verdacht werd van zo'n twintig sterfgevallen tijdens de coronapandemie, eist een schadevergoeding voor de periode dat hij in voorarrest zat. Dat hebben zijn advocaten zaterdag bekendgemaakt. Ze bereiden ook een tuchtklacht voor tegen GGZ-medewerkers "vanwege het schenden van het beroepsgeheim", staat op de website van Anker & Anker Strafrechtadvocaten.

4 dagen geleden
Soort bacterie water Achterhoek bekend, later zaterdag testuitslag

UTRECHT (ANP) - De drinkwatervervuiling in delen van de Achterhoek betreft enterococcen (poepbacteriën), laat een woordvoerder van waterbedrijf Vitens zaterdag weten. Het is nog steeds onduidelijk wat de oorzaak van de vervuiling is. Later op zaterdag wordt duidelijk of het probleem is verholpen en of het advies om drinkwater te koken opgeheven kan worden.

4 dagen geleden
Nederland gaf meer uit aan middelen tegen diabetes

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaf vorig jaar ruim 350 miljoen euro uit aan middelen voor mensen met diabetes. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De kosten stegen harder dan het aantal gebruikers. Vorig jaar kregen bijna 960.000 mensen een diabetesmiddel, bijna 6 procent meer dan in 2022.

6 dagen geleden
Uitbraak MRSA-bacterie op baby-afdeling ziekenhuis Almere

ALMERE (ANP) - Het Flevoziekenhuis in Almere neemt voorlopig geen pasgeboren baby's op. De afdeling neonatologie kampt met een uitbraak van de MRSA-bacteria. Die veroorzaakt over het algemeen geen klachten, maar kan wel gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakkere weerstand.

6 dagen geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

6 dagen geleden