Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden komen met alternatief voor leenstelsel

Bonden komen met alternatief voor leenstelsel

AMSTERDAM (ANP) - De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United willen dat er een nieuw systeem van studiefinanciering komt in plaats van het huidige leenstelsel. Daarvan vinden ze dat het studenten met veel te veel schulden en stress opzadelt. Vrijdag presenteerden ze een uitgebreid discussiestuk dat tot een alternatief moet leiden, een soort basisbeurs. Dat deden ze mede op basis van een raadpleging onder 5000 studenten.

"Gevraagd naar de verdeling van verantwoordelijkheid voor studiekosten tussen individu en maatschappij geeft een consistente meerderheid aan daar een balans in te willen zoeken: de student kan redelijkerwijs ongeveer een derde bijdragen, de rest zou moeten worden bijgelegd door de maatschappij. Daarbij geeft een groot deel van de studenten aan dat bedrijven een grotere bijdrage zouden moeten leveren", aldus het stuk.

Gedacht wordt nu aan een basisbeurs met een eigen bijdrage van 450 euro per maand (opgebracht met gemiddeld 12 uur per week werken). Die zou de student in staat moeten stellen schuldenvrij af te studeren. "Een eerste doorrekening van de mogelijke kosten voor de invoering van een dergelijk systeem bedragen ongeveer 3,8 miljard euro extra per jaar ten opzichte van het huidige budget", aldus de opstellers van het stuk.

'Een luide roep'

Er klinkt volgens de organisaties eveneens "een luide roep" om compensatie voor de generatie met het leenstelsel te maken had . De geraamde kosten hiervan zijn volgens de rapportage eenmalig 3,5 miljard plus en een miljard per jaar extra voor ieder jaar dat de wijziging van de studiefinanciering nog langer op zich laat wachten.

"Zeker met het oog op de huidige coronacrisis en de daaruit verwachte economische recessie is de roep om een systeemverandering groot: er is behoefte aan perspectief voor de nieuwe generatie en solidariteit vanuit verschillende lagen van de maatschappij", zo wordt verder gesteld.

Studiejaar 2015/2016

Het leenstelsel ging in het collegejaar 2015/2016 in voor studenten die toen aan hun studie begonnen. De basisbeurs werd afgeschaft en studenten die geld nodig hadden, konden dat van de overheid lenen tegen een lage rente en met veel tijd om terug te betalen.

Vanaf het begin waren studentenorganisaties er fel op tegen. Inmiddels is in de politiek ook niet veel steun meer voor het leenstelsel.

Meer uit Binnenland

Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

1 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

2 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

3 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

3 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

4 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

4 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

4 uur geleden