
Bonden en werkgevers gehandicaptenzorg bereiken overeenstemming
NIEUWEGEIN (ANP) - Werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor de gehandicaptenzorg. De circa 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg krijgen een extra loonsverhoging van 6 procent dit jaar en nog eens 4 procent in 2024. Dat geld komt bovenop de ruim 3,2 procent die in de huidige cao is afgesproken, melden de bonden NU1, FNV en CNV en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Ook wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld van 8 naar 16 cent per kilometer en krijgen vaste medewerkers voortaan voorrang bij inroostering.
Die laatste maatregel moet helpen de werkdruk in de gehandicaptenzorg te verlagen. Nu hebben zzp'ers vaak nog de eerste keus bij de invulling van het rooster, stellen de bonden. Vaste medewerkers blijven daardoor vaak met de zwaardere diensten zitten. Volgens CNV Zorg & Welzijn drijft dat hen ertoe om voor een bestaan als zzp'er te kiezen. "Vaste medewerkers krijgen nu weer de regie terug", zegt een woordvoerder.
Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verbeterd en komt er een protocol over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, waarin de rechten van werknemers juridisch worden verankerd. "Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie of pesten", zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU'91. "We zijn blij dat de VGN hierin meegaat."
Het resultaat is zwaar bevochten. Vorige maand liepen de onderhandelingen nog stuk en voerde zorgpersoneel actie. Voor de komende tijd stonden meer acties op stapel, maar voorlopig zijn die van de baan. De vakbonden leggen de komende weken het bereikte resultaat voor aan hun leden.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
6 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden