
Bonden en werkgevers gehandicaptenzorg bereiken overeenstemming
NIEUWEGEIN (ANP) - Werkgevers en vakbonden hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor de gehandicaptenzorg. De circa 200.000 werknemers in de gehandicaptenzorg krijgen een extra loonsverhoging van 6 procent dit jaar en nog eens 4 procent in 2024. Dat geld komt bovenop de ruim 3,2 procent die in de huidige cao is afgesproken, melden de bonden NU1, FNV en CNV en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Ook wordt de minimale reiskostenvergoeding verdubbeld van 8 naar 16 cent per kilometer en krijgen vaste medewerkers voortaan voorrang bij inroostering.
Die laatste maatregel moet helpen de werkdruk in de gehandicaptenzorg te verlagen. Nu hebben zzp'ers vaak nog de eerste keus bij de invulling van het rooster, stellen de bonden. Vaste medewerkers blijven daardoor vaak met de zwaardere diensten zitten. Volgens CNV Zorg & Welzijn drijft dat hen ertoe om voor een bestaan als zzp'er te kiezen. "Vaste medewerkers krijgen nu weer de regie terug", zegt een woordvoerder.
Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verbeterd en komt er een protocol over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, waarin de rechten van werknemers juridisch worden verankerd. "Het is belangrijk dat alle zorgprofessionals tijdens hun werk worden beschermd tegen elke vorm van agressie, intimidatie, discriminatie of pesten", zegt Femke Merel van Kooten, voorzitter van NU'91. "We zijn blij dat de VGN hierin meegaat."
Het resultaat is zwaar bevochten. Vorige maand liepen de onderhandelingen nog stuk en voerde zorgpersoneel actie. Voor de komende tijd stonden meer acties op stapel, maar voorlopig zijn die van de baan. De vakbonden leggen de komende weken het bereikte resultaat voor aan hun leden.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
23 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
3 dagen geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
3 dagen geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
6 dagen geleden