
Bonden en NS bereiken 'redelijk' cao-resultaat, leden nu aan zet
UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor personeel van de Nederlandse Spoorwegen (NS). FNV spreekt van een "redelijk" resultaat, dat nu zal worden voorgelegd aan de leden. Stemmen de vakbondsleden in, dan krijgen voltijdmedewerkers van het spoorbedrijf onder meer een loonsverhoging van minimaal 240 euro.
Het NS-personeel gaat er volgens de bonden gemiddeld genomen 6,6 procent op vooruit. Naast loonafspraken is er ook een resultaat bereikt voor andere arbeidsvoorwaarden of een verbetering daarvan. Bijvoorbeeld voor de reiskostenvergoeding, maaltijdvergoeding en een vrijstelling voor oudere werknemers voor nachtdiensten vanaf 2026.
FNV laat weten het te betreuren een "zeer belangrijk voorstel, namelijk de automatische prijscompensatie" niet te hebben binnengehaald. "Maar de verwachte inflatie voor 2024 hebben we met het loonresultaat wel weten te repareren", legt de bond in een verklaring uit.
Langer dan gepland
NS laat weten "blij" te zijn met het onderhandelingsresultaat. "Nu is het verder aan de leden", aldus de zegsvrouw van het spoorbedrijf.
De onderhandelingen voor de cao duurden langer dan gepland. Oorspronkelijk hadden deze medio december afgerond moeten worden, maar volgens FNV lagen beide partijen toen nog te ver uit elkaar. FNV-bestuurder Henri Janssen benadrukte destijds wel te "willen kijken wat mogelijk is om er zonder staking uit te komen".
Dreiging
Met het akkoord lijkt de dreiging van acties bij de NS nog niet helemaal verdwenen. Als een meerderheid van de vakbondsleden het onderhandelingsresultaat wegstemt, dan zal FNV een ultimatum naar NS sturen. "Indien de NS niet op ons ultimatum ingaat, kunnen daarna de stakingen starten", aldus de bond.
In september 2022 staakte NS-personeel nog wel voor hogere lonen. Reizigers in heel Nederland hadden hier last van. Uiteindelijk wist het personeel toen ruim 9 procent meer loon te bedingen tot eind 2023. De nieuwe cao geldt van 1 januari dit jaar tot 1 maart 2025.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
36 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden