
Bonden akkoord met Schiphol over verlenging urentoeslag in 2024
SCHIPHOL (ANP) - Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag, heeft de luchthaven afgesproken met vakbonden. Deze bedraagt tot 1 september 1,40 euro per uur. Daarna gaat het tot het einde van 2024 om 70 eurocent per uur. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.
Het betreft afspraken die vorig jaar zijn gemaakt in een sociaal akkoord met Schiphol, maar nu zijn verlengd. Destijds waren de afspraken, die ook gelden voor begeleiders van mensen met een beperkte mobiliteit, bedoeld om het werk op de luchthaven aantrekkelijker te maken om zo het personeelstekort terug te dringen. Het sociaal akkoord liep af, en volgens FNV wilde Schiphol in eerste instantie niet verlengen. Maar daar is de luchthaven nu op teruggekomen.
Naast de urentoeslag is ook afgesproken dat iedereen die werkt op Schiphol "een leefbaar loon moet kunnen verdienen". Daaronder verstaat FNV een salaris van minimaal 16 euro per uur, maar dat bedrag heeft Schiphol nog niet toegezegd. Het akkoord wordt de komende weken voorgelegd aan de FNV-leden.
Wensen
Vanaf 2025 komt de urentoeslag voor Schiphol-personeel te vervallen. FNV ziet daarom het liefst dat de waarde van die toeslagen wordt vastgelegd in alle cao's die gelden op de luchthaven. Op welke manier, in de vorm van een toeslag of opgenomen in het salaris, hangt volgens De Bie af van de wensen in de verschillende sectoren. "Zo kan het zijn dat beveiligers liever een hoger loon willen, maar schoonmakers juist een toeslag", legt de vakbondsbestuurder uit.
Maar de bond heeft nog meer wensen, bijvoorbeeld als het gaat om werkdruk. Zo wil FNV onder meer dat Schiphol gaat werken aan betere roosters. Ook het grote aantal afhandelingsbedrijven stoort de bond. "Dat zorgt voor moordende concurrentie op prijs en drukt de lonen", onderbouwt De Bie.
Vakbond CNV laat weten tevreden te zijn met het akkoord. "De arbeidsmarkttoeslag blijft nog ruim een jaar intact, dat kan tot zo'n 200 euro per maand schelen", benadrukt CNV-onderhandelaar Erik Maas. Maar hij wil ook dat de toeslag komende periode in cao's wordt vastgelegd. "Wat ons betreft is de Schipholtoeslag een blijvertje, ook om meer personeel naar Schiphol te trekken en daarmee ook de werkdruk verder omlaag te krijgen."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Het opvoeren van de defensie-uitgaven kan zowel de veiligheid als de Europese economie verbeteren. Maar dan moeten de investeringen wel op de juiste manier worden gedaan, stellen economen van Rabobank in een nieuw rapport.
1 uur geledenSINGAPORE (ANP) - De olieprijzen gingen maandagochtend omhoog door de aanval van de Verenigde Staten op Iraanse kernfaciliteiten afgelopen weekend. Ook zijn er zorgen over verstoringen van de olieleveringen uit het Midden-Oosten bij escalatie van het conflict. De aandelenbeurzen in Azië lieten overwegend verliezen zien.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bestaande koopwoningen waren in mei 9,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Gemiddeld kostte een woning vorige maand 471.875 euro.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.
9 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
18 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
20 uur geleden