Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bonden: acties in ziekenhuizen

Bonden: acties in ziekenhuizen

UTRECHT (ANP) - Tientallen ziekenhuizen zullen half maart hun deuren sluiten voor mensen die niet-spoedeisende zorg moeten hebben, melden de bonden. Dat is omdat de werkgevers niet meer loon en andere voorwaarden willen bieden. "We hadden het wel gedacht, maar niet gehoopt", aldus Elise Merlijn, bestuurder en cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn. Al meer dan vijftig ziekenhuizen zouden meedoen met het draaien van de zondagsdienst waarmee reeds werd gedreigd.

De bonden noemen de stakingsbereidheid "historisch hoog" en verwachten dat die nog toeneemt. Het ultimatum duurde in feite tot het middaguur. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft echter al laten weten niet in te gaan op verdere looneisen van de bonden.

De ziekenhuizen vinden dat ze genoeg hebben geboden. Ze blijven bij de 13 procent die ze al eerder hebben aangeboden en andere aanpassingen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkomstandigheden. De ziekenhuizen zeggen dat ze zijn ingegaan "op meerdere van uw inhoudelijke voorstellen, waarbij wij ruim de grenzen hebben opgezocht van de beschikbare financiële ruimte en middelen van onze instellingen", schrijven ze nu aan de werknemersorganisaties.

Hogere lonen

"U zult begrijpen dat onverkort meegaan met al uw eisen onwenselijk en onmogelijk is", aldus de ziekenhuizen. Ze doen nog wel "de uitdrukkelijke oproep" om "met ons het cao-overleg te hervatten om tot een resultaat te komen. Voorkomen moet worden dat de patiëntenzorg en het welzijn van werknemers in gevaar komt." De FNV vraagt zich af waarom ze nog aan de onderhandelingstafel zou komen, aldus Merlijn.

De NVZ zei eerder al niet op de eisen van de bonden te kunnen ingaan "Die willen 15 procent meer en dat kunnen we niet betalen, 13 procent nog wel", aldus de zegsman toen. Het bod van de NVZ was gespreid over twee jaar: 5 procent nu, nog eens 5 procent aan het einde van het jaar en 3 procent in 2024. De vakbonden wilden dat de lonen dit jaar met 10 procent en nog eens 100 euro bruto per maand omhoog gaan. Ook willen ze dat werknemers openbaar vervoer en parkeerkosten vergoed krijgen.

Regie

Tevens moet er "recht op onbereikbaarheid" komen. "Wij willen dat werknemers zelf regie krijgen over wanneer ze werken. Dat is hard nodig om te voorkomen dat de mensen de zorg de rug toekeren zegt Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn.

Het gaat om een cao voor ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Die werknemers hebben "recht op een salaris dat past bij de zwaarte en verantwoordelijkheid van hun vak. 10 procent inflatiecorrectie in twaalf maanden is dan ook geen luxe, maar een noodzaak", aldus NU’91-bestuurder Stella Salden.

De Patiëntenfederatie Nederland laat via een woordvoerder weten dat de gezondheid van patiënten "altijd op 1" moet staan, dus ook tijdens een staking. "Wij gaan ervan uit dat hierin door zorgverleners de goede keuzes en afwegingen worden gemaakt."

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

1 dag geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

1 dag geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

1 dag geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

1 dag geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden