Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bond wil Oekraïense onderwijzers laten helpen bij lesgeven

Bond wil Oekraïense onderwijzers laten helpen bij lesgeven

DEN HAAG (ANP) - Laat Oekraïense vluchtelingen met een achtergrond in het onderwijs zelf helpen bij het lesgeven van Oekraïense kinderen in Nederland, zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond zegt dat het een lastige opgave zal worden om de gevluchte kinderen onderwijs te bieden.

Dat zei ook onderwijsminister Dennis Wiersma woensdag. Hij benadrukte dat alle kinderen in Nederland, ongeacht hun status, recht hebben op onderwijs, "en dat gaan we dan ook meteen bieden".

Dat beaamt de AOb. "Kinderen hebben gewoon recht op onderwijs", aldus een woordvoerster. "Alle leerkrachten in Nederland gaan weer hun uiterste best doen om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen." Ze wijst op de bestaande problemen in het onderwijs die deze taak bemoeilijken, zoals de hoge werkdruk door onder meer de coronacrisis en het al bestaande lerarentekort.

Extra handen

Daarom is het zinvol om een systeem op te zetten voor het selecteren van vluchtelingen die zelf in het onderwijs hebben gewerkt en kunnen meehelpen. De overheid zou hier nu al over na moeten denken, vindt de AOb. "We hebben echt extra handen nodig."

De PO-Raad, de vertegenwoordiger van het basisonderwijs, zei vorige week al dat scholen "verplicht zijn om een passend onderwijsaanbod voor nieuwkomers te faciliteren". De raad roept Oekraïners met minderjarige kinderen op zich te melden bij een school, zodat hun kinderen zo snel mogelijk onderwijs kunnen krijgen.

Ook de PO-raad ziet obstakels voor scholen die de verantwoordelijkheid krijgen voor het lesgeven aan Oekraïense kinderen. Het meest prangende probleem is volgens de raad de taalbarrière. Precies dat probleem wordt tegengegaan door het inzetten van Oekraïense docenten. Volgens de AOb zijn deze mensen vaak "uiterst gemotiveerd" om juist hun eigen kinderen les te geven.

Meer uit Binnenland

Verdachten voor de rechter na gebruik app van FBI

ZWOLLE (ANP) - Acht verdachten staan vanaf woensdag terecht in een strafzaak die vooral draait om een app die in opdracht van de FBI is ontwikkeld. Terwijl de acht volgens het Openbaar Ministerie communiceerden over de invoer van cocaïne las de Amerikaanse opsporingsinstantie mee.

22 minuten geleden
Voorarrest van insulinemoord op moeder verdachte vrouw verlengd

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag het voorarrest van een 53-jarige vrouw uit Sittard met drie maanden verlengd. De vrouw wordt ervan verdacht haar moeder bewust een te hoge dosis insuline te hebben toegediend, waardoor de bejaarde vrouw kwam te overlijden. Volgens het openbaar Ministerie (OM) is er sprake van moord.

24 minuten geleden
Veerdienst naar Ameland hervat na storing

HOLWERT (ANP) - De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

2 uur geleden
Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

3 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

6 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

7 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

11 uur geleden