Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bond wil Oekraïense onderwijzers laten helpen bij lesgeven

Bond wil Oekraïense onderwijzers laten helpen bij lesgeven

DEN HAAG (ANP) - Laat Oekraïense vluchtelingen met een achtergrond in het onderwijs zelf helpen bij het lesgeven van Oekraïense kinderen in Nederland, zegt de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond zegt dat het een lastige opgave zal worden om de gevluchte kinderen onderwijs te bieden.

Dat zei ook onderwijsminister Dennis Wiersma woensdag. Hij benadrukte dat alle kinderen in Nederland, ongeacht hun status, recht hebben op onderwijs, "en dat gaan we dan ook meteen bieden".

Dat beaamt de AOb. "Kinderen hebben gewoon recht op onderwijs", aldus een woordvoerster. "Alle leerkrachten in Nederland gaan weer hun uiterste best doen om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen." Ze wijst op de bestaande problemen in het onderwijs die deze taak bemoeilijken, zoals de hoge werkdruk door onder meer de coronacrisis en het al bestaande lerarentekort.

Extra handen

Daarom is het zinvol om een systeem op te zetten voor het selecteren van vluchtelingen die zelf in het onderwijs hebben gewerkt en kunnen meehelpen. De overheid zou hier nu al over na moeten denken, vindt de AOb. "We hebben echt extra handen nodig."

De PO-Raad, de vertegenwoordiger van het basisonderwijs, zei vorige week al dat scholen "verplicht zijn om een passend onderwijsaanbod voor nieuwkomers te faciliteren". De raad roept Oekraïners met minderjarige kinderen op zich te melden bij een school, zodat hun kinderen zo snel mogelijk onderwijs kunnen krijgen.

Ook de PO-raad ziet obstakels voor scholen die de verantwoordelijkheid krijgen voor het lesgeven aan Oekraïense kinderen. Het meest prangende probleem is volgens de raad de taalbarrière. Precies dat probleem wordt tegengegaan door het inzetten van Oekraïense docenten. Volgens de AOb zijn deze mensen vaak "uiterst gemotiveerd" om juist hun eigen kinderen les te geven.

Meer uit Binnenland

Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

1 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

3 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

4 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

4 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

4 uur geleden
Op1-presentatoren blikken terug op nieuwsjaren in laatste show

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste Op1 "ooit" hebben de presentatoren van de talkshow teruggeblikt op al het nieuws dat zij in de vierenhalf jaar dat het programma bestond hebben behandeld. De laatste show werd gepresenteerd door Welmoed Sijtsma en Jort Kelder.

7 uur geleden
Celstraf Frenna was koning onbekend: onacceptabel, maar gestraft

NEW YORK (ANP) - Koning Willem-Alexander wist voor de vierdaagse reis naar de Verenigde Staten niet dat rapper Frenna, met wie het koningspaar een hiphopstudio in Atlanta bezocht, in 2016 is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei de koning tijdens het afsluitende persgesprek aan het einde van de reis. "Maar dat gezegd hebbende: Iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", zei Willem-Alexander.

7 uur geleden