Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bond draagt viermansbob De Bruin voor ondanks missen norm Spelen

Bond draagt viermansbob De Bruin voor ondanks missen norm Spelen

VENLO (ANP) - Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) heeft piloot Ivo de Bruin en zijn team van de viermansbob voorgedragen voor de Olympische Spelen in Beijing. De Bruin heeft voldaan aan de internationale eisen, maar niet aan de limieten van NOC*NSF. Desondanks heeft de bond bij de sportkoepel gepleit dat de bobsleeërs een kans op de Spelen moeten krijgen, bevestigt technisch directeur Vincent Kortbeek.

De Bruin moest afgelopen zondag minimaal een achtste plek halen met de viermansbob bij de wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz om zich op eigen kracht te plaatsen voor de Spelen van Beijing. De viermansbob eindigde echter als zeventiende. Twee keer de elfde plaats en een keer twaalfde waren de beste uitslagen, waar een top 8-notering gevraagd was.

Omdat de bobsleeërs hebben voldaan aan de internationale eisen, kunnen ze worden voorgedragen. "Het verschil met de gewenste top 8-plaats is enkele keren heel klein geweest en de bobsleeërs hebben in de afgelopen jaren niet de optimale omstandigheden gehad. Dat is een wrang gevoel voor ons", zegt de technisch directeur. Of de bobsleeërs een kans maken op toewijzing, kan Kortbeek lastig zeggen. "Er is een kans. NOC*NSF heeft niet direct nee geroepen en wilde meer toelichting. Die hebben we gegeven."

Sterkste opstelling

De bond heeft verschillende argumenten aangedragen waarom de bobsleeërs wel in actie zouden moeten komen. Allereerst wijst Kortbeek op de teamsamenstelling. "Het team heeft alleen de eerste wedstrijd in de sterkste opstelling kunnen starten en toen bleven ze 11 honderdsten van een seconde verwijderd van de achtste plek. Maar Janko Franjic en Stephan Huis in 't Veld zouden nu weer terug zijn."

Daarnaast heeft het team volgens Kortbeek in de afgelopen seizoenen maar op een beperkt aantal banen wedstrijden gehad. "Vanwege de coronapandemie zijn er geen wedstrijden geweest in Noord-Amerika, terwijl De Bruin daar veel meer ervaring heeft. Zij kunnen het niveau aan, maar hebben het jammer genoeg net niet voldoende laten zien."

Vergelijken

De technisch directeur wil verschillende gevallen liever niet met elkaar vergelijken. Hij wijst echter ook op de situatie rond skeletonster Kimberley Bos die vier jaar geleden aanvankelijk op de dertiende plaats buiten de normen viel, maar door een schorsing van een Russin voor haar in de stand alsnog als twaalfde een startbewijs kreeg. Op de Spelen eindigde Bos toen als achtste en deed ze vooral ook veel ervaring op. Dit seizoen won ze twee wedstrijden en het wereldbekerklassement.

Hij verwacht dinsdag een definitieve beslissing van de sportkoepel.

Meer uit Sport

Atleet Laros naar EK veldlopen in Brussel

ARNHEM (ANP) - Atleet Niels Laros neemt zondag 10 december deel aan het EK veldlopen in Brussel. Het 18-jarige talent baarde afgelopen jaar opzien met toptijden op de 1500 meter op de atletiekbaan. Tijdens de Europese titelstrijd op de cross komt Laros in actie in de leeftijdscategorie tot 20 jaar.

2 uur geleden
WTA gaat spelers die deelnemen aan demo in Rusland niet straffen

LONDEN (ANP) - De WTA gaat tennissters die komend weekend deelnemen aan een demonstratietoernooi in Rusland niet bestraffen. Er is ophef ontstaan over een evenement dat in Sint-Petersburg wordt gespeeld, terwijl Rusland in oorlog is met Oekraïne. Het evenement wordt gesponsord door het Russische aardgasbedrijf Gazprom.

2 uur geleden
Embiid bezorgt James ruimste nederlaag uit basketballoopbaan

PHILADELPHIA (ANP) - Basketballer Joel Embiid van Philadelphia 76ers heeft LeBron James de ruimste nederlaag uit zijn NBA-loopbaan bezorgd. Embiid nam in Philadelphia 30 punten voor zijn rekening en hielp de Sixers daarmee aan een 138-94-overwinning op Los Angeles Lakers.

4 uur geleden
Polman weet het zeker: de handbalsters halen een medaille op WK

ARNHEM (ANP) - Estavana Polman is ervan overtuigd dat de Nederlandse handbalsters op het komende WK weer een medaille halen. "Dit wordt ons toernooi, geloof me maar. We geloven echt in elkaar, het vertrouwen spat eraf", zegt de 31-jarige vedette van Oranje, die opgaat voor haar zevende WK.

5 uur geleden
Dominantie Verstappen leidt tot recordbedrag aan inschrijfgeld

PARIJS (ANP/RTR) - Sportief succes kost veel geld in de Formule 1. Red Bull, het team van wereldkampioen Max Verstappen, moet volgend jaar meer dan ooit betalen om te mogen deelnemen aan de koningsklasse. Het bedrag is volgens persbureau Reuters naar verwachting 10,6 miljoen dollar (omgerekend 9,6 miljoen euro)

15 uur geleden
Belgische olympische wielerploeg rond Van Aert en Evenepoel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Bondscoach Sven Vanthourenhout zal de Belgische wielerploeg voor de Olympische Spelen in Parijs vormen rond Wout van Aert en Remco Evenepoel. Hij heeft een longlist van vijftien renners gemaakt, maar de selectie van de twee lijkt zeker.

18 uur geleden
Wielrenner Foss verruilt Jumbo-Visma voor Ineos Grenadiers

MANCHESTER (ANP) - Wielrenner Tobias Foss rijdt vanaf 2024 voor Ineos Grenadiers. De 26-jarige Noor komt over van Jumbo-Visma, waar hij de afgelopen vier seizoenen onder contract stond. Foss heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij de Britse ploeg.

22 uur geleden