
Bomenkompas moet wijk voor hooikoortspatiënten aangenamer maken
LEIDEN (ANP) - Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken 'pollenbewust' in te richten.
Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts, schrijft het LUMC. In een omgeving met veel allergie-veroorzakende pollen in de lucht kunnen ze erge luchtwegklachten krijgen. Voor deze mensen is het belangrijk dat er niet te veel bomen bij elkaar worden geplaatst met pollen die een sterke allergische reactie kunnen veroorzaken, stelt het medisch centrum.
Hoeveel pollen een boom produceert heeft onder meer te maken met de klimaatomstandigheden. Zo zijn er bomen die in Zuid-Europa vervelende klachten kunnen geven bij hooikoortspatiënten, maar in Nederland nauwelijks.
Kennis ontbreekt
Gemeenten plaatsen in nieuwe woonwijken veel groen. "Dat is uiteraard een goede zaak", zegt bioloog van het LUMC Letty de Weger. "Alleen ontbreekt er vaak kennis over welke bomen hooikoortsklachten kunnen opwekken." In het Bomenkompas is te zien welke bomen veel pollen verspreiden die voor allergie kunnen zorgen. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld de berk, els en hazelaar. De berk is veel terug te vinden in wijken, zegt het medisch centrum, "omdat het een mooie en sterke boom is die goed tegen lage temperaturen kan".
Het is niet De Wegers doel om een boom als de berk weg te krijgen uit Nederland, "alleen moeten we er wel voor waken dat niet hele straten vol komen te staan met bijvoorbeeld elzen en hazelaars. Of dat een grote berk precies op een schoolplein wordt neergezet."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden