Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bom landgoed Marquette veilig ontploft in duinen Castricum

Bom landgoed Marquette veilig ontploft in duinen Castricum

HEEMSKERK (ANP) - De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die twee weken geleden werd gevonden op landgoed Marquette in Heemskerk, is dinsdagmiddag veilig tot ontploffing gebracht in de duinen bij Castricum, meldt een woordvoerster van de gemeente. Het terrein van Marquette was tijdens een deel van de operatie niet toegankelijk voor publiek, hotelgasten of bewoners.

De Britse 1000-ponder, die werd ontdekt tijdens het treffen van voorbereidingen voor een nieuwe moestuin, werd dinsdagochtend ontdaan van de ontsteking en naar de duinen bij Castricum gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Daar werd de bom onder een grote laag zand tot ontploffing gebracht.

Uit voorzorg had de EOD een terp over de vindplaats van de bom heen gebouwd. Die zou de scherven tegenhouden indien de bom tijdens het onschadelijk maken toch zou ontploffen.

Het kasteel op het landgoed diende tijdens de oorlog als weerstation voor de Duitsers. Daardoor is het gebied rond Heemskerk veel gebombardeerd, aldus de gemeente. Eerder werden mogelijke resten van munitie en explosieven in de grond gevonden.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

55 minuten geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

1 uur geleden
Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

3 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

9 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

12 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

16 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

18 uur geleden