Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolt: had geen redactionele verantwoordelijkheid bij Spoorloos

Bolt: had geen redactionele verantwoordelijkheid bij Spoorloos

UTRECHT (ANP) - Voormalig tv-presentator Derk Bolt heeft naar eigen zeggen nooit "redactionele verantwoordelijkheid" gehad bij het KRO-NCRV-programma Spoorloos. Dat stelde hij donderdag in de rechtbank in Utrecht. Daar werden getuigen gehoord in de zaak rond mismatches bij Spoorloos. Beide eisers in de zaak werden in Colombia aan een verkeerde familie gekoppeld.

"Ik voerde het woord namens het programma, dan word je al snel Mr. Spoorloos genoemd", zei Bolt. "Ik ben nooit betrokken geweest bij het maken van portretten en ik had geen enkele redactionele verantwoordelijkheid." Bolt was dertig jaar op contractbasis betrokken bij Spoorloos. Hij maakte jaarlijks enkele zoektochten, bereidde die voor en monteerde ze.

Officieel is de 69-jarige Bolt nooit de presentator van Spoorloos geweest, stelde hij. Hij was wel jarenlang, tussen 1993 en 2024 betrokken bij zoektochten naar familieleden en deed de voice-overs van zijn eigen items. "Ik heb nooit op de redactie gezeten." De werkwijze van de redactie kon Bolt dan ook niet uitleggen. "Daar was ik niet bij betrokken. Ik kan alleen maar praten over het moment waarop bij mij het A4'tje met aanknopingspunten binnenkwam. Dat konden rapporten, certificaten, herinneringen zijn. Daarmee ging ik aan de slag."

Geverifieerde informatie

Bolt schatte dat hij "tien tot twaalf" onderzoeken heeft gedaan in Colombia. "Ik deed uitsluitend en alleen de zoektocht."

Als Bolt een ouder van een kind vond, dan verifieerde hij zoveel mogelijk informatie. "De naam, geboortedatum, wanneer een kind is afgestaan, de reden van adoptie, het kindertehuis." Ook vroeg hij naar namen van grootouders en identiteitsbewijzen. Als die informatie overeenkwam met informatie waar Bolt al over beschikte, merkte hij dat hij op het goede spoor zat.

Einde programma

Bolt heeft "nooit twijfels" gehad over zijn samenwerkingen met tussenpersoon Edwin Vela en correspondent Edith Nieman. Op Vela als tussenpersoon kwam kritiek nadat was gebleken dat meerdere mensen in het programma, met hem als tussenpersoon, aan een verkeerde familie werden gekoppeld.

Kortgeleden maakte KRO-NCRV bekend te stoppen met Spoorloos. Het programma raakte in opspraak doordat meerdere mensen die meededen aan een verkeerde familie waren gekoppeld.

Meer uit Binnenland

VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

26 minuten geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

30 minuten geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

35 minuten geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

37 minuten geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

2 uur geleden
Prinses Amalia gaat opleiding volgen aan Defensity College

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.

9 uur geleden
IND mag deel van tweestatusstelsel later invoeren

DEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.

10 uur geleden