Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolsonaro vervangt directeur oliebedrijf Petrobras

Bolsonaro vervangt directeur oliebedrijf Petrobras

BRASILIA (ANP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een voormalig generaal benoemd als nieuwe directeur van olieconcern Petrobras. De aanstelling komt na veel kritiek op verhoging van de brandstofprijzen door het bedrijf waarvan de meerderheid van de aandelen in het bezit is van de Braziliaanse staat. Dit jaar stegen de prijzen met bijna 35 procent.

"De regering besloot Joaquim Silva e Luna te benoemen om een ​​nieuwe missie te vervullen, als president van Petrobras", staat in een korte verklaring van het ministerie van Mijnbouw en Energie, gepubliceerd door de president op zijn Facebookaccount.

Silva e Luna, voorheen minister van Defensie onder president Michel Temer, was algemeen directeur van de Itaipu Binacional-dam. Zijn benoeming moet nog worden bevestigd door de raad van bestuur van Petrobras.

Bolsonaro had eerder op vrijdag al aangekondigd dat er "veranderingen" zouden plaatsvinden bij Petrobras. "We zullen ons nooit mengen in dit geweldige bedrijf, noch in het prijsbeleid, maar mensen kunnen niet verrast zijn door bepaalde stijgingen", zei Bolsonaro tijdens een bijeenkomst in de noordoostelijke staat Pernambuco. Zijn uitspraken werden gevolgd door een scherpe daling van de aandelenkoersen van de oliemaatschappij.

De prijs van gasflessen, die veel worden gebruikt door arme gezinnen, is dit jaar ook aanzienlijk gestegen. Een nieuwe klap voor mensen die al zwaar getroffen zijn door de economische impact van de coronapandemie.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

1 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

5 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

6 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

7 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden