Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolsonaro noemt toprechter 'hoerenzoon'

Bolsonaro noemt toprechter 'hoerenzoon'

BRASILIA (ANP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag de hoogste rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof, Luis Roberto Barroso, een 'hoerenzoon' genoemd. Dat deed de rechts-populistische president In een toespraak tot supporters in Zuid-Brazilië die live werd uitgezonden op Bolsonaro's Facebook-pagina. De post werd later verwijderd, maar er worden nog steeds kopieën gedeeld op sociale media.

Bolsonaro beweert al weken dat het kiessysteem van zijn land kwetsbaar is voor fraude. Hij heeft het vooral voorzien op de elektronische stembewijzen ('urnen') die in Brazilië worden gebruikt om een stem te registreren. Die zouden volgens hem eventuele hertellingen ontvankelijk maken voor fraude en daarom moeten worden vervangen door papieren stembewijzen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof maakte woensdag bekend een onderzoek in te stellen naar Bolsonaro vanwege dergelijke uitspraken. Het Hof doet al geruime tijd onderzoek naar de vraag of de Braziliaanse regering nepnieuws verspreidt. Het onderzoek naar de president past daarin.

De president zal zich tijdens de verkiezingen van 2022 naar verwachting verkiesbaar stellen voor een tweede termijn. Hij heeft herhaaldelijk beweerd dat het elektronische stemsysteem dat Brazilië gebruikt gevoelig is voor fraude. Volgens critici zijn zijn uitspraken bedoeld om twijfel te creëren bij de bevolking, zodat het makkelijker wordt voor Bolsonaro om zich niet neer te leggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag.

Het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) van Brazilië maakte maandag bekend dat het ook onderzoek gaat doen naar Bolsonaro vanwege de uitspraken.

Meer uit Buitenland

Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

44 minuten geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

1 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

2 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

6 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

7 uur geleden
Oekraïne heeft plannen voor nieuw tegenoffensief

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft duidelijke plannen voor een nieuw tegenoffensief tegen de Russische strijdkrachten, zei president Volodymyr Zelensky in een persconferentie op zondag. Ook zei hij dat de plannen voor het tegenoffensief vorig jaar waren gelekt naar het Kremlin.

10 uur geleden
Zelensky: 31.000 Oekraïense soldaten dood in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - Zo'n 31.000 Oekraïense soldaten zijn omgekomen in de oorlog met Rusland, zei president Volodymyr Zelensky zondag. Het is opvallend dat de president het cijfer noemt. De regering in Kyiv zegt vrijwel nooit iets over het aantal omgekomen militairen.

10 uur geleden