Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolsonaro dreigt met afgelasten verkiezingen '22 om stembiljetten

Bolsonaro dreigt met afgelasten verkiezingen '22 om stembiljetten

BRASILIA (ANP/AFP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag het houden van de presidentsverkiezingen in 2022, waarbij hij hoopt te worden herkozen, in twijfel getrokken. Deze zouden worden afgelast als papieren stembiljetten niet zijn toegestaan. Die uitspraak leverde hem onmiddellijk een stroom van kritiek op uit het parlement.

"Ik ben niet bang voor verkiezingen. Ik zal de presidentiële sjerp geven aan degene die wint na een controleerbare en betrouwbare stemming," vertelde Bolsonaro aan zijn aanhangers in Brasilia.

Bolsonaro dringt er bij het Congres op aan om papieren stembiljetten toe te staan, naast stemcomputers die al sinds 1996 worden gebruikt. "Met het huidige kiesstelsel lopen we het risico dat er volgend jaar geen verkiezingen zijn. Uw toekomst staat op het spel", zei hij.

Populariteit op dieptepunt

De vanwege zijn lankmoedige corona-aanpak fel bekritiseerde president noemde de voorzitter van het Electorale Hof Luis Roberto Barroso een "dwaas" omdat hij weigerde zijn verzoek in te willigen. Bolsonaro had donderdag al voor controverse gezorgd toen hij zei: "Of we houden eerlijke verkiezingen in Brazilië, of er zullen geen verkiezingen zijn."

Barroso, die ook een van de elf rechters van het Hooggerechtshof is, noemde de verklaringen op vrijdag "betreurenswaardig" en waarschuwde dat elke poging om te voorkomen dat de verkiezingen op de geplande data worden gehouden een schending van de grondwet zou betekenen.

Uit een opiniepeiling donderdag bleek dat de populariteit van Bolsonaro op een dieptepunt staat. Nog maar 49 procent van de Brazilianen steunt zijn beleid. Dat is 6 procent lager dan een maand eerder. In de verkiezingspeilingen ligt de radicaal rechtse president gemiddeld 23 procent achter op de linkse oud-president Lula da Silva.

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

58 minuten geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

5 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

6 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

7 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

8 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

8 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

9 uur geleden