Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolsonaro: Brazilië moet niet met corona omgaan 'als flikkers'

Bolsonaro: Brazilië moet niet met corona omgaan 'als flikkers'

BRASILIA (ANP/AFP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt onder vuur nadat hij Brazilianen heeft gezegd dat zij niet met de corona-epidemie moeten omgaan als "een land van flikkers". Het is de recentste omstreden uitbarsting van de rechts-radicale president, die in juli besmet raakte met het longvirus na het maandenlang te hebben gebagatelliseerd. Het is tevens verre van de eerste keer dat Bolsonaro zich in homofobe termen uitlaat.

Bolsonaro, die aan het hoofd staat van het land met het een na hoogste coronadodental ter wereld, deed de uitspraak tijdens een lange toespraak vanuit het presidentieel paleis. In de ongemeen felle speech leek hij tevens een dreigement in de richting van de aankomende Amerikaanse president Joe Biden te uiten.

"Iedereen praat dezer dagen alleen maar over de pandemie. Daar moeten we mee stoppen", zei Bolsonaro, toen hij het ogenschijnlijk over toerisme had. "Ik betreur de sterfgevallen. Echt waar. Maar we gaan allemaal ooit eens dood. Het heeft geen zin om te vluchten van de werkelijkheid. We moeten stoppen een land van flikkers te zijn. We moeten het hoofd oprichten en vechten. Ik haat dit flikkergedoe."

Griepje

Bolsonaro's uitspraken zijn slechts de laatste in een reeks van controversiële uitlatingen over de pandemie. Eerder veroordeelde hij de "hysterie" rond Covid-19, dat volgens hem niet meer voorstelde dan een "klein griepje". Ook stelde Bolsonaro dat het immuunsysteem van Brazilianen zo sterk is dat ze door rioolwater zouden kunnen zwemmen "zonder ook maar iets op te lopen".

Ook deelde Bolsonaro een nauwelijks verholen sneer uit richting Joe Biden, die Bolsonaro fel heeft bekritiseerd omdat die nagenoeg niets doet om de vernietiging van het Amazone-regenwoud tegen te houden. Van Bolsonaro is bekend dat hij een bondgenoot is van de zittende Amerikaanse president Donald Trump. Bolsonaro is een van de weinige wereldleiders die Biden nog niet heeft gefeliciteerd met diens verkiezingsoverwinning op Trump.

Buskruit

"Recentelijk zei een grote jongen van een presidentskandidaat dat hij handelssancties tegen Brazilië zou instellen als ik de bosbranden in de Amazone niet doof", zei Bolsonaro. "Hoe ga je daarmee om? Diplomatie alleen werkt niet. Je moet buskruit hebben. Je hoeft het niet te gebruiken, maar zij moeten weten dat je het hebt."

Op Bolsonaro's toespraak volgde onmiddellijk kritiek. "Behalve 'buskruit' en 'flikkers', hebben we meer dan 160.000 sterfgevallen in dit land", schreef Rodrigo Maia, de liberale voorzitter van het Lagerhuis van het Braziliaanse parlement op Twitter. "Onze solidariteit aan alle vrienden en familie van coronaslachtoffers."

Meer uit Buitenland

Rusland en Oekraïne ruziën bij VN over schuld voor verwoesten dam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland en Oekraïne hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad opnieuw elkaar de schuld gegeven van de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. De Veiligheidsraad kwam dinsdagavond op verzoek van Rusland bijeen om over de kwestie te praten. De raad hoorde de verschillende partijen, zonder een conclusie te trekken.

18 minuten geleden
IAEA: op korte termijn geen risico's voor kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De verwoeste stuwdam in Oekraïne vormt op korte termijn geen veiligheidsrisico's voor de kerncentrale van Zaporizja, stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De nucleaire faciliteit haalt koelwater uit het stuwmeer achter de dam, maar beschikt volgens directeur-generaal Rafael Grossi nog over back-upopties om veilig te opereren.

2 uur geleden
Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

3 uur geleden
Ex-voorzitter Amnesty in Turkije vrijgesproken van terrorisme

ISTANBUL (ANP/DPA) - De oud-voorzitter van Amnesty International in Turkije is door een Turkse rechtbank in een nieuw proces vrijgesproken, meldt persbureau Anadolu. Deze Taner Kilic was in 2020 veroordeeld tot ruim zes jaar cel voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

4 uur geleden
Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

5 uur geleden
Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

5 uur geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

5 uur geleden