Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolsonaro betwist deel verkiezingsuitslagen

Bolsonaro betwist deel verkiezingsuitslagen

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro vecht een aantal uitslagen van de presidentsverkiezingen van drie weken geleden aan. CNN Brasil meldt dat hij de rechter heeft verzocht stemmen van sommige elektronische stemmachines ongeldig te verklaren.

Storingen met oude stemmachines zouden de verkiezingen "bezoedeld" kunnen hebben. De op deze machines uitgebrachte stemmen zouden daarom ongeldig moeten worden verklaard, vinden Bolsonaro en zijn medestanders

De rechts-populistische Bolsonaro, soms wel de Braziliaanse Donald Trump genoemd, had zich min of meer neergelegd bij de nipte overwinning van zijn linkse tegenstrever Luiz Inácio Lula da Silva. Die kreeg 50,9 procent tegen 49,1 procent voor Bolsonaro.

Overgangsproces

In zijn reactie op de verkiezingsuitslag gaf Bolsonaro aan te zullen "voldoen" aan wat de grondwet bepaalt. Direct daarna maakte zijn stafchef bekend dat Bolsonaro hem de opdracht had gegeven het overgangsproces te leiden.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de eis van Bolsonaro het gaat halen, aangezien Lula's overwinning is bekrachtigd door het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) en erkend door Braziliaanse politici en internationale bondgenoten. De inmiddels gedimde protestbeweging van Bolsonaro-aanhangers zou wel kunnen worden aangewakkerd.

Binnen het etmaal

TSE-toprechter Alexandre de Moraes zei dat de argumenten binnen een etmaal moeten zijn ingediend, anders wordt de klacht verworpen. Oud-militair Bolsonaro beweert al jaren dat het elektronische stemsysteem fraudegevoelig is, zonder daar bewijs voor te leveren.

Meer uit Buitenland

Trump belt met Zelensky

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft vrijdag een "heel goed telefoongesprek" gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat heeft de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen bekendgemaakt via zijn platform Truth Social.

57 minuten geleden
Israëlische kolonisten bestormen stad op Westelijke Jordaanoever

HUWARA (ANP) - Israëlische kolonisten hebben een aanval uitgevoerd op Palestijnen en hun eigendommen in de stad Huwara, in het noorden van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa.

8 uur geleden
Nationalistische oud-parlementariër Oekraïne neergeschoten

LVIV (ANP/RTR) - Een nationalistisch voormalig lid van het Oekraïense parlement is vrijdag neergeschoten en ernstig verwond, meldt de politie. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraïense taal te promoten. De politie zoekt nog naar de man die Farion neerschoot in een straat in de westelijke stad Lviv.

8 uur geleden
Krant: bij explosie op boot komen zeker 40 migranten uit Haïti om

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Minstens veertig Haïtiaanse migranten zijn op zee om het leven gekomen nadat met benzine gevulde vaten op hun boot in brand waren gevlogen en geëxplodeerd. Dat meldt de Amerikaanse krant Miami Herald onder verwijzing naar de Haïtiaanse autoriteiten.

9 uur geleden
Harris roept belangrijke donateurs bijeen, reden nog onduidelijk

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft op het laatste moment een vergadering ingepland met een aantal belangrijke donateurs van haar partij. Volgens The New York Times (NYT) is onduidelijk waar het over gaat. Mogelijk wil ze de donateurs geruststellen in hun steun voor Joe Biden, maar het is ook denkbaar dat ze andere plannen heeft, zoals zelf Biden vervangen.

9 uur geleden
Palestijnen loven ICJ-uitspraak over bezette gebieden

RAMALLAH (ANP/AFP) - Een "historische beslissing" noemt de Palestijnse president Mahmud Abbas het vrijdag geopenbaarde advies van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, waarin de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden illegaal wordt genoemd.

11 uur geleden
Mensenrechtenorganisatie: Duitser krijgt doodstraf in Belarus

MINSK (ANP/AFP) - Een Duitse man is eind juni ter dood veroordeeld in Belarus, meldt de Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna vrijdag. Rico Krieger is beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder terrorisme en huurlingenactiviteiten. Hij is veroordeeld tot het vuurpeloton, maar het is onduidelijk of de straf al is voltrokken of dat Krieger in hoger beroep is gegaan.

11 uur geleden