Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bolivia contacteert Internationaal Strafhof over Morales

Bolivia contacteert Internationaal Strafhof over Morales

LA PAZ (ANP) - De regering van Bolivia heeft contact opgenomen met het Internationaal Strafhof in Den Haag om voormalig president Evo Morales aan te klagen wegens "misdaden tegen de menselijkheid". De aanklacht draait om een massale wegversperring van vorige maand. Dat heeft interim-president Jeanine Anez op Twitter bekendgemaakt.

De regering beschuldigde Morales van "terrorisme en genocide" tijdens de 12-daagse blokkade waarbij ziekenhuizen klaagden dat ze geen dringende medische benodigdheden konden krijgen die nodig zijn om coronapatiënten te behandelen. Hierdoor zouden volgens Anez meer dan veertig doden zijn gevallen omdat er een gebrek aan zuurstof was om ze mee te behandelen.

Morales, die in ballingschap leeft in Argentinië, had zijn aanhangers aangemoedigd druk op de autoriteiten uit te voeren in een poging uitstel van de verkiezingen te voorkomen. Die zouden eerst in mei plaatsvinden, maar werden uitgesteld tot 6 september en vervolgens naar 18 oktober.

Hoewel de protesten niet konden voorkomen dat de verkiezingen niet in september worden gehouden, riep de belangrijkste vakbond van Bolivia op de wegversperringen op te heffen nadat de regering een wet had goedgekeurd die verder uitstel na oktober verhinderde. Maar gedurende 12 dagen zorgden 142 wegversperringen in het land ervoor dat vrachtwagens maar in beperkte mate zuurstof konden afleveren bij ziekenhuizen.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

54 minuten geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

2 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

3 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

3 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

5 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

8 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

8 uur geleden