Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar

Boetes geëist voor bezetters Sterrebos bij VDL Nedcar

MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist vrijdag voor de rechter in Maastricht boetes tot 240 euro tegen de voormalige bezetters van het Sterrebos in Born. Voor het bezetten van het bos eist het OM 150 euro, en voor het niet bekendmaken van de identiteit 90 euro. Omdat de meeste bezetters hun identiteit niet prijsgaven, betekent dit voor hen een eis van 240 euro. Het gaat in totaal om 41 actievoerders. De rechter doet in alle zaken om 13.00 uur uitspraak.

Het bos werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van de naastgelegen autofabriek Nedcar te verhinderen. De verdachten staan terecht wegens het zich bevinden op verboden terrein, en deels ook omdat ze hun identiteit niet wilden bekendmaken.

In totaal werden tijdens de bezetting van het bos zeker vijftig activisten opgepakt. Van hen werden er eerder al vier veroordeeld tot geldboetes van 90 tot 240 euro.

Vingerafdrukken

Vrijdag gaat het om soortgelijke verdenkingen. De verdachten met zwaardere verdenkingen op hun dagvaarding, zoals diefstal en bedreiging, staan op 3 juni voor de rechter.

De meeste verdachten komen niet opdagen. Volgens de rechter zijn van veel verdachten van wie de identiteit niet vaststaat ook geen vingerafdrukken afgenomen, omdat ze hun vingertoppen met modder hadden ingesmeerd.

Verklaring

Enkele wel verschenen verdachten legden een verklaring af. "Het is onaanvaardbaar dat een bos voor een fabriekshal wordt gekapt", aldus een 32-jarige vrouw uit Amersfoort. "Kijk niet alleen naar het belang van de economie", zei een 35-jarige activist uit Est. "We hebben niks aan geld als de planeet onleefbaar wordt." Een 18-jarige vrouw uit Amsterdam zei het haar burgerplicht te vinden om de natuur te beschermen. "Ik ben geen crimineel. Daarom vraag ik de rechter mij geen boete op te leggen."

"We demonstreren niet omdat we dat leuk vinden", zei een 26-jarige Utrechtse studente. "Ik hoop dat de wet in de toekomst gebruikt wordt om de natuur te beschermen."

Sympathisanten van de bezetters houden om 12.00 uur een solidariteitsactie voor de rechtbank.

Meer uit Binnenland

OM: vier feiten in zedenzaak Ali B wettig en overtuigend bewezen

HAARLEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier feiten waarvoor Ali B terechtstaat. Dat zei de officier van justitie vrijdag bij aanvang van zijn betoog, waarmee de derde zittingsdag in de rechtbank in Haarlem begon.

52 minuten geleden
Ali B bij aankomst rechtbank: verhaal heeft twee kanten

HAARLEM (ANP) - "Het verhaal heeft twee kanten." Dit verklaarde Ali B voorafgaande aan de derde zittingsdag van zijn zedenzaak. "Dit is de dag dat jullie voor het eerst mijn kant van het verhaal gaan horen."

1 uur geleden
Spoedeisende hulp steeds vaker gesloten door hoge druk

DEN HAAG (ANP) - Ziekenhuisposten voor spoedeisende hulp moeten steeds vaker en langer tijdelijk sluiten. De druk op de acute zorg is dan zo hoog dat de spoedeisende hulp niet meer alle patiënten kan opvangen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging een spoedeisende hulp in Nederland gemiddeld 40 uur dicht, tegenover 35 uur een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) die het ANP heeft geanalyseerd.

3 uur geleden
Studentenprotestorganisaties: niets kan en zal ons stoppen

DEN HAAG (ANP) - De organisatoren achter de pro-Palestijnse protesten op Nederlandse universiteiten gaan door met hun acties. In een ingezonden brief in Trouw laten zij weten dat zij blijven actievoeren "totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt".

5 uur geleden
Voetbalfans in oranje karavaan richting Hamburg voor EK-wedstrijd

HARDENBERG (ANP) - Tientallen Nederlandse supporters zetten vrijdagmiddag, op de openingsdag van het EK in Duitsland, in een oranje karavaan koers richting Hamburg. Daar speelt Nederland zondag de eerste EK-wedstrijd tegen Polen. Minstens 75 auto's doen mee volgens de KNVB, die de fanparade organiseert.

6 uur geleden
Nederlanders gewaarschuwd voor vertraging aan Duitse grens om EK

BERLIJN (ANP) - In Duitsland gaat het EK voetbal van start en dat gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo wordt gecontroleerd aan de grenzen om te voorkomen dat supporters die bekendstaan als gewelddadig het land binnenkomen. Rijkswaterstaat heeft Nederlanders die naar Duitsland gaan geadviseerd tijdig te vertrekken, omdat het flink drukker kan zijn bij grensovergangen.

6 uur geleden
Ali B hoort alsnog strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort vrijdag in de rechtbank van Haarlem alsnog welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. Oorspronkelijk zou dat donderdag al gebeuren maar de zaak liep vertraging op vanwege een nieuwe getuigenverklaring.

6 uur geleden