Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

Boetes door AI-wet duren nog even, voorbereidingen wel al nodig

DEN HAAG (ANP) - De baanbrekende Europese wet voor kunstmatige intelligentie (AI) zet bedrijven flink aan het werk om aan de strenge regels te voldoen. Zij lopen de komende jaren nog geen serieus risico op boetes, maar toch dringen jurist Irvette Tempelman en AiNed-voorzitter Willem Jonker eropaan alvast met de voorbereidingen te beginnen. "Het aanpassen van dit soort bedrijfsprocessen duurt vaak heel lang", zegt Tempelman, die namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdag een internationaal AI-congres organiseert.

Een 'slimme' vorkheftruck, een automatische manier om medicijnen te ontwikkelen of het inzetten van AI bij het vinden van nieuwe medewerkers: bedrijven hebben er behoefte aan en gebruiken ze al, maar voor al deze de technologische hoogstandjes gaan binnen enkele jaren beperkende EU-richtlijnen gelden. Volgens Tempelman wordt de eerder dit jaar aangenomen wet met name voor kleine bedrijven een flinke klus om te begrijpen, vandaar de conferentie in Den Haag dinsdag.

"Kleine ondernemers hebben geen eigen jurist op de loonlijst en die heb je wel nodig om de EU-wet te begrijpen", zegt Tempelman. Het is voor de kleinere bedrijven dan ook belangrijk dat ze hun AI-toepassingen ter goedkeuring kunnen testen bij een toezichthouder, zonder dat zij daarbij een boete kunnen oplopen. Het ministerie van Economische Zaken werkt daaraan en maakt dinsdag een eerste versie bekend.

Transparantie

Mogelijke overtredingen binnen het gebruik van AI zijn onder meer een gebrek aan transparantie, het laten doorwerken van vooroordelen en de afwezigheid van menselijke toetsing. Om hierop te controleren hebben bedrijven veel extra kwaliteitsmanagers nodig, maar het is volgens Tempelman de vraag of ze die kunnen vinden op de nog altijd bijzonder krappe arbeidsmarkt.

Zowel Tempelman als hoogleraar Jonker, nu baas van de met overheidsgeld gefinancierde aanjagersstichting AiNed, denkt echter dat boetes nog wel even op zich laten wachten. Eerst moeten juristen van de Europese Commissie de wet nog goedkeuren, vervolgens duurt het nog tot drie jaar voordat de belangrijkste regels ingaan.

"En de overheden zijn zich ook bewust van de complexiteit van deze wijziging. Ze zullen niet bij het minste of geringste foutje gelijk straffen opleggen, maar deze waarschijnlijk geleidelijk invoeren", zegt Jonker. De grootste risico's op boetes liggen volgens hem bij de inzet van multifunctionele systemen zoals het populaire ChatGPT, omdat de mogelijkheden van deze tools zich snel ontwikkelen en niet al te specifiek zijn opgenomen in de EU-wet.

Meer uit Financieel

Twintig ziekmeldingen AH na eten bessen, schadeclaim ingediend

ZAANDAM (ANP) - Twintig mensen hebben zich inmiddels bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Een klant heeft een schadeclaim ingediend, bevestigt een woordvoerster van AH na berichtgeving door de NOS.

48 minuten geleden
Record van 94 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje in 2024

MADRID (ANP/AFP/RTR) - Spanje heeft afgelopen jaar een recordaantal van ongeveer 94 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen. Dat is volgens de Spaanse toerismeminister Jordi Hereu een stijging van 10 procent vergeleken met een jaar eerder. Die bezoekers gaven volgens hem 126 miljard euro uit tijdens hun vakantie in Spanje, wat 16 procent meer is dan in 2023.

53 minuten geleden
Medewerkers DAF stelen truckonderdelen, bedrijf doet aangifte

EINDHOVEN (ANP) - Medewerkers van vrachtwagenfabrikant DAF hebben truckonderdelen gestolen van het bedrijfsterrein van DAF. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. DAF heeft volgens hem aangifte bij de politie gedaan.

2 uur geleden
Vakbond: arbeidsmarkt voor journalisten verslechtert

AMSTERDAM (ANP) - De arbeidsmarkt voor journalisten is vorig jaar verslechterd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zijn er na een jarenlange afname vorig jaar meer journalisten op zoek gegaan naar een nieuwe baan. De werkloosheid onder journalisten is hierdoor opgelopen naar 7 procent, maakt de vakbond op uit cijfers over het aantal ww-uitkeringen in de branche.

2 uur geleden
Duitse economie krimpt in 2024 voor het tweede jaar op rij

WIESBADEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse economie is in 2024 voor het tweede jaar op rij gekrompen. De grootste economie van Europa kromp met 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers. In 2023 liet de belangrijkste handelspartner van Nederland al een krimp zien van 0,3 procent. De laatste keer dat de Duitse economie twee opeenvolgende jaren kromp was in 2002-2003.

4 uur geleden
Japan ontving opnieuw meer toeristen aan het einde van recordjaar

TOKYO (ANP/RTR) - Japan heeft in december bijna 3,5 miljoen toeristen verwelkomd. Het land werd in een maand tijd niet eerder zo vaak bezocht. Dat komt naar voren uit gegevens van de Japan Nationale Toerisme Organisatie (JNTO). 2024 gaat daarmee de boeken in als een recordjaar voor toerisme in Japan, al is niet iedereen daar blij mee.

4 uur geleden
Thuisbezorgd-eigenaar bij stijgers op Damrak na adviesverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway behoorde woensdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl werd door de Franse bank BNP Paribas Exane van de verkooplijst gehaald en klom 0,5 procent. De algehele stemming op de Europese markten was voorzichtig positief. Beleggers kijken vooral uit naar de start van het cijferseizoen op Wall Street. Daar komen later op de dag de grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Wells Fargo met kwartaalresultaten.

5 uur geleden