
Boete voor Tilburg en NedTrain om blootstelling aan chroom-6
ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Tilburg en NS-dochter NedTrain moeten ieder een kwart miljoen euro boete betalen, omdat ze bijstandsgerechtigden die oude treinstellen opknapten, hebben blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6. De rechtbank in Rotterdam heeft die straf woensdag opgelegd. Volgens de rechters was sprake van "een onaanvaardbaar gezondheidsrisico". Burgemeester Theo Weterings noemt het "een duidelijke uitspraak die we moeten en willen accepteren". Tilburg gaat dus niet in beroep.
Zo'n achthonderd mensen uit Tilburg en omstreken namen tussen 2004 en 2011 deel aan een werkproject in een werkplaats van NedTrain, het onderhoudsbedrijf van de NS. Ze moesten verflagen afschuren van oude treinstellen, die werden opgeknapt voor het Spoorwegmuseum in Utrecht. In de verf bleek het kankerverwekkende chroom-6 te zitten. Deelnemers werden daar niet adequaat tegen beschermd, oordeelt de rechter in navolging van het Openbaar Ministerie (OM).
Geen juiste voorlichting
De gemeente en NedTrain zijn volgens de rechter "ernstig tekortgeschoten in hun zorgplicht". Ze hebben allebei de situatie "veel te lang laten voortduren" zonder onderzoek naar de gezondheidsrisico's.
De rechter acht bewezen dat deelnemers niet de juiste voorlichting en beschermingsmiddelen kregen. Ook was de werkplaats van NedTrain helemaal niet ingericht op het werken met gevaarlijke stoffen. Voor de deelnemers aan het project zat er weinig anders op, maakt de rechtbank ook duidelijk: "Zij waren verplicht de schuurwerkzaamheden te doen, omdat hun uitkering anders zou worden gekort of stopgezet."
Verjaring
Het OM had een hogere geldboete geëist, van 317.000 euro. De rechtbank is het echter met de verdediging eens dat een van de overtredingen, specifiek van de Arbowet, verjaard is. Daarom valt de straf lager uit. De advocaat van de gemeente had in december tijdens de behandeling van de zaak betoogd dat de hele zaak is verjaard. Daar gaat de rechter niet in mee.
Chroom-6 leek ooit een handige stof, omdat die als toevoeging aan verf roestvorming voorkomt. In de loop der jaren is echter steeds duidelijker geworden dat het werken ermee gevaarlijk kan zijn. NedTrain kreeg daar al in de jaren zeventig de eerste signalen over binnen.
Schaderegeling
Een deel van de deelnemers aan het Tilburgse project kreeg later gezondheidsproblemen, in ernst variërend van allergieën tot longkanker. Om mensen die destijds aan het werk zijn gezet aan de treinen tegemoet te komen, stelden de gemeente, NedTrain en het Spoorwegmuseum in 2019 een schaderegeling in. Ook kwamen er excuses. Dat maakt de gemeente echter niet minder strafbaar.
Burgemeester Weterings zegt dat hij en wethouder Esmah Lahlah "altijd beschikbaar blijven" voor de gedupeerden. De NS, het moederbedrijf van NedTrain, laat weten de uitspraak van de rechter te gaan bestuderen. "Los van deze veroordeling voelen we ons sowieso verantwoordelijk voor het leed", aldus een NS-woordvoerder.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
7 uur geleden