Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boete trucker voortaan in centraal EU-register

Boete trucker voortaan in centraal EU-register

DEN HAAG (ANP) - Boetes voor transport- en busbedrijven in lidstaten van de Europese Unie worden binnenkort in een centraal register bijgehouden. Dit moet het voor toezichthouders gemakkelijker maken om overtreders aan te pakken. Vervoersbedrijven die te vaak in de fout gaan kunnen zo ook gemakkelijker van de weg worden gehaald, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Truckers en buschauffeurs gaan vaak de landsgrenzen over, maar om informatie over boetes in den vreemde op te vragen bij buitenlandse collega's moet de ILT nu nog 'ouderwets' bellen of mailen. Vanaf 1 april komt daar verandering in, als definitieve boetes of andere straffen voor vervoersbedrijven centraal worden geregistreerd in het European Register of Road Transport Undertakings, kortweg ERRU. Dit moet de dienst veel rompslomp en tijd besparen.

De ILT gaat vanaf die datum ook werken met een systeem van strafpunten. Die kunnen bedrijven bijvoorbeeld krijgen voor overtredingen van rust- en rijtijden, problemen met de tachograaf of als chauffeurs niet goed zijn opgeleid. Bij een teveel aan strafpunten volgt onderzoek van de inspectie. Als daarna nog geen beterschap wordt getoond dreigen de vervoersbedrijven hun Europees erkende vergunning te verliezen.

Ook toezichthouders voor transport in andere EU-lidstaten kunnen vervoersbedrijven uit hun land gemakkelijker aanpakken op overtredingen op basis van boetes die ze in Nederland krijgen. "Elk land mag overigens zijn eigen methode kiezen. Niet elk land heeft dus straks een puntensysteem zoals wij", zegt inspecteur Wim van Herk van de ILT. "Andere landen kunnen strenger zijn dan Nederland en bijvoorbeeld al bij één overtreding de vergunning intrekken."

Meer uit Financieel

Bloomberg: AMD mag van VS AI-chip niet in China verkopen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) mag een AI-chip niet in China verkopen omdat de chip te krachtig zou zijn, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De chip met kunstmatige intelligentie (AI) was minder krachtig gemaakt dan halfgeleiders die AMD in andere landen verkoopt, zodat het buiten exportbeperkingen zou vallen. Maar de Amerikaanse overheid vindt de chip alsnog te geavanceerd.

17 minuten geleden
Politie vermoedt brandstichting als oorzaak uitval Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie vermoedt dat brandstichting bij een elektriciteitsmast heeft gezorgd voor een stroomstoring waardoor de productie bij de grote fabriek van Tesla nabij Berlijn is stilgevallen. Volgens Duitse media is er dinsdagochtend vroeg een explosie geweest bij een stroommast in de buurt van de fabriek in Grünheide.

26 minuten geleden
Productie Duitse Tesla-fabriek stil door stroomstoring

BERLIJN (ANP) - De productie bij de grote fabriek van Tesla in de buurt van Berlijn is dinsdag stilgevallen door een stroomstoring. Dat meldt een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. De fabriek bij Grünheide is ontruimd.

52 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus onderaan in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft, en zakte 2,5 procent. In Hongkong verloor de beurs 2,6 procent, onder aanvoering van de Chinese techbedrijven.

1 uur geleden
China wil meer eigen olie- en gasproductie

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de exploratie en productie van olie en gas opvoeren om zo meer veiligheid te hebben op energiegebied. Dat meldde de Chinese premier Li Qiang bij de opening van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) in Beijing. Ook wil China de winning van strategisch belangrijke mineralen en zeldzame aardmetalen vergroten. Die grondstoffen zijn van groot belang voor de energietransitie.

1 uur geleden
Chemieconcern Bayer voorziet minder winst, maar wil niet splitsen

LEVERKUSEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Chemieconcern Bayer verwacht opnieuw een jaar met dalende winsten, aangezien het Duitse bedrijf kampt met lage prijzen voor landbouwproducten en nieuwe concurrentie voor zijn beste medicijnen. Toch wil topman Bill Anderson voorlopig niet tornen aan de drieledige structuur van het bedrijf, dat zich richt op farmaceutische producten, landbouw en consumentengezondheidsproducten.

1 uur geleden
Bitcoin nadert recordniveau van 69.000 dollar uit 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin heeft dinsdag bijna de hoogste stand ooit bereikt. De grootste en bekendste cryptomunt ter wereld schoot tijdens de handel in Azië met gemak door de grens van 68.000 dollar heen. Op het hoogtepunt van 68.828 dollar noteerde de digitale munt slechts een fractie onder het recordniveau van 69.000 dollar dat in november 2021 werd bereikt.

2 uur geleden