Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boerenorganisaties hekelen blijvende onduidelijkheid stikstofplan

Boerenorganisaties hekelen blijvende onduidelijkheid stikstofplan

DEN HAAG (ANP) - Boerenorganisaties hekelen de aanhoudende onduidelijkheid vanuit het kabinet op het gebied van nieuwe stikstofmaatregelen. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal heeft aangekondigd grote vervuilers aan te gaan pakken en op die manier ruimte te creëren voor boeren die buiten hun schuld illegaal stikstof uitstoten (PAS-melders). Maar volgens belangenorganisatie LTO Nederland en boerenactiegroep Agractie blijft voor deze beide groepen nog veel onduidelijk.

LTO had gehoopt op meer duidelijkheid over waar piekbelasters aan toe zijn. Het kabinet gaat vanaf dit voorjaar zo'n 3000 bedrijven benaderen die veel stikstof uitstoten met een aanbod om te verduurzamen, te verhuizen of te stoppen. Maar concreter is dit nog niet.

"Het kabinet is aan de boeren verplicht om hier transparant over te zijn", aldus LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. "Je kunt onmogelijk van een ondernemer vragen om een besluit over zijn toekomst te nemen terwijl hij niet kan overzien wat de consequenties van die keuze zijn. De onrust die bij veel boeren en tuinders leeft, wordt nog niet weggenomen".

Onhaalbaar

Agractie gaat grotendeels in die kritiek mee. Daar voegt voorman Bart Kemp nog aan toe dat het goed is dat ook de vervoersector en de industrie stikstofbeperkingen opgelegd krijgen, maar hij vindt dat die sectoren nog niet hetzelfde worden behandeld als boeren. Ook de industrie zou overgebleven stikstofruimte moeten gaan afstaan, vindt Kemp.

Verder herhalen de organisaties hun kritiek op het kabinetsdoel om de stikstofuitstoot in 2030 te hebben gehalveerd. Zij achten dit allebei onhaalbaar.

Blij

Ook branchevereniging Bouwend Nederland had graag duidelijker willen hebben hoe het kabinet de gewonnen stikstofruimte wil inzetten. "Maar we zijn blij met de keus van het kabinet om piekbelasters versneld uit te kopen en zo daadwerkelijk de stikstofuitstoot in Nederland terug te brengen", staat in een reactie.

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) zegt de plannen nog te bestuderen en kan nog niet met een inhoudelijke reactie komen. De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME laat weten die maandag te hebben.

Meer uit Binnenland

Onderzoekers: beperken opwarming aarde ook economisch verstandig

UTRECHT (ANP) - De opwarming van de aarde onder de 2 graden houden is niet alleen beter voor het welzijn van mensen, maar pakt volgens Utrechts onderzoek ook veel beter uit voor de economie dan hogere temperaturen. Onderzoeker Kaj-Ivar van der Wijst rekent in zijn studie voor dat een temperatuurstijging van 3 graden aan het einde van deze eeuw schade zal veroorzaken ter waarde van 10 tot 12 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

4 minuten geleden
Taalschool Utrecht maakt gedenkhoek voor omgekomen leerling van 7

UTRECHT (ANP) - De Taalschool Utrecht heeft een gedenkhoek ingericht voor een leerling die vorige week vrijdag overleed na een verkeersongeluk op de Vleutenseweg in de wijk Lombok. Ook kunnen ouders in een condoleanceboek hun medeleven betuigen en schrijven leerlingen een kaart of maken een knutselwerk, meldt de school maandag in een verklaring. Het dodelijke ongeval met een stadsbus kostte een 7-jarig meisje het leven, ook raakte een jongen van vijf jaar oud zwaargewond.

9 minuten geleden
Westerbork herdenkt transporten naar Sobibor op 4 mei

HOOGHALEN (ANP) - Herinneringscentrum Kamp Westerbork besteedt dit jaar speciaal aandacht aan de transporten naar vernietigingskamp Sobibor. Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat er negentien transporten met aan boord 34.313 Joden, Sinti en Roma naar het nieuw gebouwde kamp in Polen vertrokken. Van de tienduizenden mensen overleefden slechts vijftien vrouwen en drie mannen het vernietigingskamp.

26 minuten geleden
Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

40 minuten geleden
OM in beroep tegen uitspraak over fatale steekpartij in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die vorige week besloot geen straffen op te leggen in een zaak over een dodelijke steekpartij bij een coffeeshop in Amsterdam Osdorp. Daarbij kwam een 29-jarige man om het leven.

1 uur geleden
EU roept Utrecht uit tot meest concurrerende regio van Europa

UTRECHT (ANP) - De regio Utrecht is volgens de Europese Unie de economisch meest competitieve regio van Europa. Een delegatie uit Utrecht nam maandagmiddag in Brussel de prijs voor de Regional Competitiveness Index (RCI) in ontvangst, een onderscheiding die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Utrecht heeft de beste concurrentiepositie, oordeelde de EU. Het liet ruim 230 andere regio's in Nederland en daarbuiten achter zich.

1 uur geleden
WODC: journalisten zien niks in taakstrafverbod voor geweldplegers

DEN HAAG (ANP) - Journalisten lijken weinig te zien in een taakstrafverbod voor geweld tegen journalisten, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op basis van een onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het verbod dwingt rechters om daders op zijn minst een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De strafmaat zou volgens onderzoekers naar verwachting sowieso weinig effect hebben omdat het agressieve gedrag vaak een impulsieve aard lijkt te hebben.

2 uur geleden