Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boerenorganisatie: slimmer omgaan met zoetwater tegen droogte

Boerenorganisatie: slimmer omgaan met zoetwater tegen droogte

THOLEN (ANP) - Nederland moet slimmer omgaan met het zoetwater dat ons land binnenkomt om zo in de toekomst extreme droogte beter het hoofd te kunnen bieden. Dat stelt de Zeeuwse akkerbouwer, waterkenner en bestuurder Hendrik Jan ten Cate van landbouworganisatie ZLTO. Vanwege de grote droogte en hitte van afgelopen zomer zal de aardappeloogst in Zeeland volgens hem aanzienlijk kleiner uitvallen dan normaal. Ook is er door de droogte verzilting van landbouwgrond ontstaan wat schadelijk is voor gewassen.

Ten Cate stelt dat het "hartstikke zonde" is dat het meeste zoetwater dat Nederland via de rivieren binnenkomt nu de zee instroomt en dus verloren gaat. "Er wordt niet slim omgegaan met zoetwater. Dat kan veel beter. We moeten water dat Nederland binnenkomt optimaal benutten. Het water is er namelijk gewoon."

Hij denkt bijvoorbeeld aan meer opslagmogelijkheden voor zoetwater zoals bassins en bekkens om regenwater op te vangen en de aanleg van pijpleidingen om water uit rivieren naar landbouwgronden te transporteren. Dat is volgens het ZLTO-bestuurslid niet alleen goed voor de landbouw, maar ook voor de natuur die eveneens ernstig te lijden heeft gehad onder de extreme droogte. "Het is dus ook een boost voor de natuur. We zijn er allemaal bij gebaat."

Grotere reserves

Daarvoor moeten wel flinke investeringen gedaan worden, geeft Ten Cate aan. Hij zegt dat de provincie Zeeland al aan het kijken is naar mogelijkheden om beter gebruik te maken van het aanwezige zoetwater. De provincie werkt aan het Zeeuws Deltaplan Zoet Water om Zeeland in 2050 weerbaar te maken tegen zoetwatertekorten. Volgens Ten Cate zal ook politiek Den Haag hier meer werk van moeten maken.

Wageningen University & Research heeft eerder ook al gezegd dat Nederland grotere reserves van zoetwater moet aanleggen om te voorkomen dat bij extreme droogte watertekorten ontstaan. Experts verwachten dat Nederland vaker te maken krijgt met grote droogte door de opwarming van de aarde.

Het neerslagtekort van afgelopen zomer was vooral groot in Zeeland, Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek. Wat de uiteindelijke impact zal zijn op de oogst van bijvoorbeeld aardappelen, suikerbieten en uien is volgens Ten Cate nog lastig in te schatten, want er is nog zogeheten nagroei van gewassen. De forse regenval van de afgelopen dagen kan volgens hem nog wel enigszins helpen met die nagroei, maar dat de oogst minder zal zijn staat wel vast. "Het is allemaal best wel zorgelijk", concludeert Ten Cate.

Meer uit Financieel

WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

36 minuten geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

52 minuten geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

1 uur geleden
Verkopen autoconcern Volkswagen omhoog in 2023

WOLFSBURG (ANP) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 zijn verkopen opgevoerd, met ook een hogere omzet. Het bedrijf, dat naast Volkswagen ook bijvoorbeeld de merken Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania voert, verkocht wereldwijd in totaal 9,24 miljoen voertuigen. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder.

3 uur geleden
WSJ: Boeing voert gesprekken om geplaagde toeleverancier te kopen

ARLINGTON (ANP) - Boeing voert gesprekken om Spirit AeroSystems over te nemen, de geplaagde maker van de 737 MAX-rompen waarbij meerdere kwaliteitsproblemen spelen. Spirit heeft zakenbankiers ingehuurd om de opties te bespreken, meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) op basis van ingewijden. Het bedrijf zou ook de opties onderzoeken voor de verkoop van activiteiten in Ierland waar vliegtuigonderdelen worden gemaakt voor Boeings rivaal Airbus. Twintig jaar geleden werd Spirit juist afgesplitst van Boeing.

4 uur geleden
Verzekeraar Aegon grootste daler in AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Aegon was vrijdag de grootste daler in de Amsterdamse AEX-index, die met winst het weekend inging. De verzekeraar kwam met tegenvallende jaarresultaten. Chemicaliëndistributeur IMCD was juist koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak na beter dan verwachte cijfers.

4 uur geleden
The Body Shop blijft open in Duitsland ondanks problemen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De winkels van The Body Shop in Duitsland blijven voorlopig open ondanks dat het bedrijf in onder meer dat land kampt met financiële problemen, meldt bewindvoerder Biner Bähr. Volgens hem wordt nu gezocht naar een koper die alle winkels wil overnemen. Hij hoopt dat dit tegen eind april geregeld is.

5 uur geleden