Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boerenactiegroep FDF wil stikstofbeleid ook juridisch bestrijden

Boerenactiegroep FDF wil stikstofbeleid ook juridisch bestrijden

SINT HUBERT (ANP) - Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is van plan om tegen het stikstofbeleid ook "juridisch de strijd aan te binden" met de overheid. Voorzitter Mark van den Oever maakt dat duidelijk in een vlog. Daarin zegt hij ook dat tijdens een vergadering is besloten dat FDF weliswaar meedoet aan de landelijke actiedag van volgende week woensdag, maar niet aansluit bij andere boeren die dan naar Den Haag gaan. Wat de boeren die bij FDF zijn aangesloten dan precies gaan doen, vertelt Van den Oever er niet bij.

"We gaan eerst de landbouw verenigen en een statement afgeven", stelt de FDF-voorzitter in de video. Hij maakt duidelijk ook samenwerking te zoeken met bedrijven. De actiegroep is op zijn website een inzameling begonnen om de "strijdkas" tegen het beleid te vullen.

De komende tijd is de actiegroep van plan "steeds meer gas te geven" met diverse acties. "We gaan druk op de ketel bouwen, totdat dat lijntje daar in Den Haag klapt", zegt hij. FDF wil het liefst dat stikstofminister Christianne van der Wal opstapt.

Agractie, de andere boerenactiegroep die zich roert in het stikstofdebat, heeft voor volgende week woensdag een groot protest in Den Haag afgekondigd. Ook LTO Nederland praat mee over de invulling daarvan. Voorman Bart Kemp laat weten dat Agractie woensdag overlegt over de actie met burgemeester Jan van Zanen en de korpschef van de politie.

Meer uit Binnenland

Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

7 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

8 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

10 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

17 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

17 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

17 uur geleden