Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boerenactiegroep Farmers Defence Force breidt uit naar België

Boerenactiegroep Farmers Defence Force breidt uit naar België

BRUSSEL (ANP) - De radicale boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) krijgt een Belgische tak. Die moet het net als in Nederland gaan opnemen tegen strenge stikstofmaatregelen en ander natuur- en klimaatbeleid dat boeren zou treffen. De Nederlandse Farmers Defence Force betaalt de oprichting van het Belgische filiaal.

De eerste protesten van FDF België zijn al gepland, zegt voorman Bart Dickens tegen persbureau Belga. "Op 27 mei plannen we een eerste actie."

Dickens en zijn medestanders zijn boos over de stikstofplannen van de regering, die onder meer een veertigtal boeren die veel stikstof uitstoten wil dwingen te stoppen. Maar ze beklagen zich ook over andere natuur- en klimaatregels, zoals de bescherming van de wolf.

Kansen

Ook in België zijn er al wel organisaties die de belangen van boeren behartigen en ook protestacties op touw zetten. Maar net als in Nederland zijn die volgens FDF voor veel boeren niet radicaal genoeg.

Dickens ziet kansen voor een Belgische FDF. Hij wijst er in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad op dat de al langer bestaande Facebookpagina van de groep drieduizend leden telt.

Eerder dit jaar werd ook al de oprichting aangekondigd van een Belgische BoerBurgerBeweging.

Meer uit Buitenland

Ierland erkent Palestijnse staat ook

DUBLIN (ANP/AFP) - Ierland heeft dinsdag officieel de Palestijnse staat erkend, kort nadat Spanje en Noorwegen dit ook al hadden gedaan. De drie landen kondigden hun voornemen vorige week aan, tot grote woede van Israël.

37 minuten geleden
Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

OSLO (ANP/AFP) - Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van "een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen".

1 uur geleden
Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een "cruciale" voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

1 uur geleden
Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

1 uur geleden
Club Mallorca had geen vergunning voor terras

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.

2 uur geleden
Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

2 uur geleden
Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

3 uur geleden