Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

ZWOLLE (ANP) - Boeren hebben de rechtbank in Zwolle gevraagd de noodverordening waarmee op 5 juli de blokkades van de distributiecentra van Jumbo in Raalte werden beëindigd, van tafel te vegen. "De boeren worden afgerekend op gedrag van anderen, in een andere gemeente in een andere demonstratie", betoogde jurist Max Hazekamp dinsdag in een kort geding tegen de gemeente Raalte.

Op 4 juli werden de distributiecentra van de Jumbo in Raalte met landbouwvoertuigen geblokkeerd. In de loop van de avond groeide het protest. "Betonblokken en strobalen werden aangesleept. Er kwamen steeds meer mensen bij", zei de advocaat van de gemeente Raalte. De boeren werd gevraagd die avond te stoppen, maar ze bleven. De volgende dag vaardigde de burgemeester de noodverordening uit en werden ze gesommeerd te vertrekken. In de loop van de middag werd de blokkade opgebroken.

Namens achttien demonstranten betoogde jurist Hazekamp dat hen het demonstratierecht is ontnomen. De burgemeester heeft die avond de boeren zelf uitgenodigd voor overleg. "Dat geeft al aan dat de demonstratie vreedzaam verliep." De boeren zijn bereid ook zonder trekkers te komen om opnieuw op dezelfde plek te demonstreren. "Ik kan niet verder. Het gaat om ons leven, ons bedrijf, om een beroepsverbod. Het is echt een noodkreet", zei een van de demonstranten tegen de rechter.

De advocaat van de gemeente gaf juist aan dat escalatie gevreesd werd. Ondanks het verzoek om op de avond van 4 juli de boel op te breken, bleek de demonstratie juist te groeien. Er kwam een bar te staan en er was een optreden van een zanger. Er werd drank genuttigd en de demonstratie was ongeorganiseerd. "Er werd gezegd: we gaan pas weg als de ME wordt ingezet. Er werden hooibalen en betonblokken aangesleept. Dit was een escalerende reactie."

Dinsdagavond beslist de gemeenteraad of de noodverordening, die nog geldt, bekrachtigd wordt. Woensdag gaan de boeren met burgemeester Martijn Dadema om de tafel. Ongeacht de uitkomst van dat overleg komt de rechter vrijdag met een uitspraak.

Meer uit Binnenland

Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

21 minuten geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

2 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

3 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

6 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

7 uur geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

9 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

9 uur geleden