Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

Boeren willen via rechter noodverordening van tafel hebben

ZWOLLE (ANP) - Boeren hebben de rechtbank in Zwolle gevraagd de noodverordening waarmee op 5 juli de blokkades van de distributiecentra van Jumbo in Raalte werden beëindigd, van tafel te vegen. "De boeren worden afgerekend op gedrag van anderen, in een andere gemeente in een andere demonstratie", betoogde jurist Max Hazekamp dinsdag in een kort geding tegen de gemeente Raalte.

Op 4 juli werden de distributiecentra van de Jumbo in Raalte met landbouwvoertuigen geblokkeerd. In de loop van de avond groeide het protest. "Betonblokken en strobalen werden aangesleept. Er kwamen steeds meer mensen bij", zei de advocaat van de gemeente Raalte. De boeren werd gevraagd die avond te stoppen, maar ze bleven. De volgende dag vaardigde de burgemeester de noodverordening uit en werden ze gesommeerd te vertrekken. In de loop van de middag werd de blokkade opgebroken.

Namens achttien demonstranten betoogde jurist Hazekamp dat hen het demonstratierecht is ontnomen. De burgemeester heeft die avond de boeren zelf uitgenodigd voor overleg. "Dat geeft al aan dat de demonstratie vreedzaam verliep." De boeren zijn bereid ook zonder trekkers te komen om opnieuw op dezelfde plek te demonstreren. "Ik kan niet verder. Het gaat om ons leven, ons bedrijf, om een beroepsverbod. Het is echt een noodkreet", zei een van de demonstranten tegen de rechter.

De advocaat van de gemeente gaf juist aan dat escalatie gevreesd werd. Ondanks het verzoek om op de avond van 4 juli de boel op te breken, bleek de demonstratie juist te groeien. Er kwam een bar te staan en er was een optreden van een zanger. Er werd drank genuttigd en de demonstratie was ongeorganiseerd. "Er werd gezegd: we gaan pas weg als de ME wordt ingezet. Er werden hooibalen en betonblokken aangesleept. Dit was een escalerende reactie."

Dinsdagavond beslist de gemeenteraad of de noodverordening, die nog geldt, bekrachtigd wordt. Woensdag gaan de boeren met burgemeester Martijn Dadema om de tafel. Ongeacht de uitkomst van dat overleg komt de rechter vrijdag met een uitspraak.

Meer uit Binnenland

Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

3 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

5 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

6 uur geleden
Privacywaakhond wil meer grenzen in wet aan delen persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseert het kabinet om meer grenzen te stellen aan het delen van persoonsgegevens in de voorgestelde Wet hergebruik van overheidsinformatie. Volgens de privacywaakhond zijn er in het huidige wetsvoorstel nog te veel risico's dat persoonsgegevens worden gedeeld zonder toestemming of medeweten van de personen om wie het gaat.

7 uur geleden
100 uur werkstraf geëist voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Tegen een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre heeft de officier van justitie een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken geëist voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand. "Ik had een machteloos gevoel. Ik voel me bedreigd door wat er gaat gebeuren en maak me zorgen over de toekomst van mijn bedrijf en gezin", zei de verdachte donderdag tijdens een snelrechtzitting in de rechtbank in Arnhem.

7 uur geleden
Terugkeer Summerschool trekt 558.000 kijkers

HILVERSUM (ANP) - De terugkeer van het BNNVARA-programma Summerschool is woensdagavond door 558.000 mensen gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. Het programma op NPO 1, waarin sprekers college geven over hun vak- of interessegebied, staat daarmee op een elfde plek in de lijst van best bekeken programma's van de dag.

8 uur geleden
Dieuwertje Blok volgt Paul Witteman op bij Podium Klassiek

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok wordt de nieuwe presentator van het NTR-programma Podium Klassiek, voorheen bekend als Podium Witteman. Daarmee volgt ze per 11 september voormalig presentator Paul Witteman op. Het programma is iedere zondagavond om 18.15 uur te zien op NPO 2.

9 uur geleden