Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren willen met trekkers helpen tegen rellen

Boeren willen met trekkers helpen tegen rellen

MARIËNVELDE (ANP) - Boeren uit het oosten van het land bieden burgemeesters aan om te komen helpen met het tegenhouden van relschoppers in hun gemeenten. De boeren willen daarvoor met honderden trekkers toegangswegen naar centra van gemeenten blokkeren. Tot nu toe hebben burgemeesters de hulp "met dank" afgewezen, maar een telefoontje van politie of gemeente is genoeg om een grote groep boeren in beweging te krijgen. "We laten het land niet slopen", aldus melkveehouder Thijs Wieggers uit Mariënvelde, regiocoördinator van boerenactiegroep Farmers Defence Force en lid van de boerengroep Achterhoek-Oost.

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem voelt zich gesteund door de aangeboden hulp van boeren en anderen, liet hij dinsdagavond op Twitter weten. "Ik waardeer het gebaar, maar blijf allemaal thuis", drong hij aan. "Ik ben ervan overtuigd dat jullie groep niet uit is op rottigheid, maar bedenk wel dat je je ook schuldig maakt aan strafbaar gedrag als je betrokken raakt bij de rellen."

Volgens Wieggers en tuinder Rutger van Lier uit Halle, ook betrokken bij FDF, is de komst van een stoet enorme tractoren al afschrikwekkend genoeg. "Daar ga je echt wel voor opzij", aldus Van Lier. Beide Achterhoekse boeren hebben aan veel boerenprotesten in het land meegedaan en zijn daarbij zelf weleens in conflict gekomen met de politie. "Maar we hebben over en weer respect voor elkaar. De politie is blij met onze steun in de rug", zegt Wieggers.

Koeienboer Ronald van de Scheer uit Kamperveen heeft burgemeester Peter Snijders van Zwolle aangeboden om met tweehonderd trekkers naar de Overijsselse hoofdstad te komen. De nieuwe politieke partij BoerBurgerBeweging ondersteunt zijn aanbod op sociale media. Snijders heeft bedankt, maar waarschuwde ook dat hij "alle oproepen tot niet-vreedzame protesten afkeurt." De boeren zijn niet van plan om zich zonder oproep daartoe zelf in de onlusten te mengen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Aantal coronabesmettingen stijgt weer op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. Op zondag zijn 112 actieve gevallen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog 67.

2 uur geleden
Celstraffen van 4 tot 9 jaar na verscherpte wet over verkrachting

DEN HAAG (ANP) - De aangescherpte wetgeving voor onvrijwillige seks en verkrachting leidt tot celstraffen van vier tot negen jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus voorbereidt en maandag in consultatie gaat, zodat deskundigen erop kunnen reageren. Ook seksuele intimidatie, op straat of op internet, wordt strafbaar. En daarvoor kan de politierechter straks een straf opleggen van maximaal drie maanden.

2 uur geleden
Zwemstichting blij met hervatten zwemlessen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is blij met het waarschijnlijk aanstaande kabinetsbesluit om de zwemlessen vanaf medio maart weer te hervatten. Veel kinderen hebben maanden geen zwemles gehad vanwege de coronamaatregelen.

4 uur geleden
Reisbranche heeft begrip voor verlengen negatief reisadvies

DEN HAAG (ANP) - De reisbrancheorganisatie ANVR heeft begrip voor het verlengen van het negatieve reisadvies door het kabinet vanwege de coronapandemie. Daartegenover moet dan wel staan dat er meer uitzicht komt op reismogelijkheden in de mei- en zomervakantie, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

4 uur geleden
Proefconcert in Ziggo Dome begonnen met Phil Bee

AMSTERDAM (ANP) - Het proefconcert van André Hazes in de Ziggo Dome in Amsterdam is zondag begonnen met een optreden van de blues- en soulzanger Phil Bee en volkszangeres Sophie Straat.

5 uur geleden
Politie verricht arrestaties bij betoging op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft zondagmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, zei een woordvoerster van de politie. Volgens de politie betrof het een spontane demonstratie.

7 uur geleden
'Negatief reisadvies tot 15 april; zwemles weer na medio maart'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als ze geen noodzakelijke reden hebben. Vanaf medio maart wordt het wel weer mogelijk voor kinderen om zwemles te volgen in binnenbaden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van de Telegraaf.

7 uur geleden