Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren willen alleen onder voorwaarden naar gesprek met Remkes

Boeren willen alleen onder voorwaarden naar gesprek met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Boerenorganisaties willen alleen ingaan op de uitnodiging voor een nieuw gesprek met stikstofbemiddelaar Johan Remkes als dat overleg aan een "harde randvoorwaarde" voldoet, zo meldt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Het moet tijdens het overleg kunnen gaan over voor de boeren "cruciale punten" in het stikstofbeleid. LTO zegt dat met verschillende boerenclubs is afgesproken dit dinsdag aan Remkes te laten weten.

De bemiddelaar heeft alle boerenorganisaties uitgenodigd die ook voor het eerdere gesprek over de aanpak van de stikstofcrisis waren gevraagd. Bij het gesprek woensdag zijn ook de ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aanwezig.

De boerenclubs willen volgens LTO alleen ingaan op de uitnodiging als er gesproken kan worden over de deadline voor de halvering van de stikstofuitstoot, de PAS-melders, het stikstofkaartje, het inzetten op innovaties en de kritische depositiewaarde (kdw) - de grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. De boeren vinden deze kdw ongeschikt als instrument om de natuur mee te beschermen, het kabinet benadrukt juist dat de kdw nodig is.

Alleen gezamelijk

Een en ander is volgens LTO afgesproken met onder meer Agractie, Farmers Defence Force, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Producentenorganisatie Varkenshouderij en Biohuis. "De bal ligt daarmee terug bij het kabinet", aldus LTO. De organisatie was bij het vorige overleg aanwezig als vertegenwoordiger van meerdere boerenclubs. Dat zal deze keer niet gebeuren, aldus een woordvoerster. Volgens haar gaan de verschillende groepen in principe alleen gezamenlijk naar het overleg.

Ook voormannen Bart Kemp van Agractie en Mark van den Oever van FDF laten weten dat verschillende boerenorganisaties Remkes hebben gemeld woensdag alleen onder voorwaarden te komen. Dat moet volgens Agractie dan wel in een apart overleg, ook weer met alle boerenorganisaties samen. De club stelt daarvoor woensdag voor, aansluitend op het door Remkes voorgestelde gesprek.

Meer uit Politiek

Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

8 uur geleden
D66 kiest Gerbrandy als lijsttrekker voor Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.

9 uur geleden
Steun spreidingswet asielzoekers na twee dagen nog steeds onzeker

DEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.

11 uur geleden
De Jonge: huurder is ondanks verhoging 'onder de streep beter af'

DEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.

11 uur geleden
Gevolgen van terugvorderen toeslagen zijn niet onderzocht

DEN HAAG (ANP) - Toen het kabinet in 2010 besloot om kinderopvangtoeslag terug te vorderen als een ouder hier geen recht op bleek te hebben, is "niet geïnformeerd" wat daarvan de gevolgen zouden zijn, blijkt uit het verhoor van topambtenaar Christianne Mattijssen. Als bijvoorbeeld een ouder de eigen bijdrage (een relatief klein bedrag) niet betaalde, moesten er vele duizenden euro's aan voorgeschoten toeslag worden terugbetaald. Deze 'alles-of-niets-systematiek' is een van de redenen dat het toeslagenschandaal tot zulke grote problemen leidde bij gedupeerde ouders.

12 uur geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

13 uur geleden
Tweede Kamer wil concretere aanpak voor bestrijding femicide

DEN HAAG (ANP) - De plannen van het kabinet om vrouwenmoord tegen te gaan zijn niet concreet genoeg als het aan VVD, D66, CDA, PVV, GroenLinks-PvdA, BBB en SP ligt. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil preventief optreden bij femicide, bijvoorbeeld door de zogenoemde rode vlaggen eerder te herkennen, alleen is onduidelijk hoe precies. De fracties willen dan ook een concretere aanpak, maar de ideeën hierover lopen nog uiteen.

14 uur geleden