Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren voeren actie in Den Haag en provinciehoofdsteden

Boeren voeren actie in Den Haag en provinciehoofdsteden

DEN HAAG (ANP) - Boze boeren stappen woensdag weer op de tractor om te gaan demonstreren. Zowel op het Malieveld in Den Haag als in vier provinciehoofdsteden laten ze van zich horen. Nog steeds vinden ze dat zij te veel de rekening van de stikstofcrisis krijgen toegeschoven. Ook vrezen ze dat de ruimte voor boerenbedrijven de komende jaren fors zal worden ingeperkt.

De demonstraties zijn georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force (FDF). Ze zijn het vervolg op de boerenprotesten van 2019. Toen stapten boeren ook al massaal op de tractor, uit ongenoegen over het stikstofbeleid.

Deze keer gaan de boeren zowel naar Den Haag als naar de provinciehuizen in Assen, Arnhem, Zwolle en Den Bosch. Alle acties beginnen om 11.00 uur, dus ruim na de ochtendspits. Volgens Agractie zal een deel van de betogers met auto en trein naar de Hofstad komen.

Het kabinet wil de komende jaren de stikstofuitstoot sterk verminderen. Een belangrijke reden daarvoor is de jarenlange achteruitgang van beschermde natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstofverbindingen. Het gaat dan om ammoniak, dat vooral afkomstig is van de landbouwsector, en om stikstofoxiden, afkomstig van wegverkeer en industrie.

Alle sectoren moeten aan de vermindering van de uitstoot bijdragen, maar de actievoerende boeren vrezen dat zij onevenredig hard geraakt zullen worden. De woede richt zich onder meer op een adviesrapport van hoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman. Zij stellen voor om op korte termijn gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot van de landbouw te verminderen op de plaatsen waar die het meeste effect heeft op de natuur. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Veluwe en de hoge zandgronden in gebieden als Oost-Brabant. Ook in het Groene Hart zou de landbouw minder intensief moeten worden, aldus Erisman en Strootman.

FDF vreest dat dit soort plannen onder meer zal leiden tot verplichte uitkoop van boeren tegen een slechte prijs. Agractie vindt dat de toekomst van de sector op het spel staat. "Boeren, geworteld in hun gebied, kun je niet van de kaart vegen", aldus de actiegroep.

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

4 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

8 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

8 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

9 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

11 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden