Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren vinden nieuwe stikstofdoelen kabinet 'onrealistisch hoog'

Boeren vinden nieuwe stikstofdoelen kabinet 'onrealistisch hoog'

DEN HAAG (ANP) - Boeren schrikken ervan dat het kabinet de uitstoot van stikstof in bepaalde gebieden fors verder omlaag wil brengen. Volgens land- en tuinbouworganisatie LTO circuleren er nu emissiereductiedoelen die zo onrealistisch hoog zijn dat die alleen maar tot een grootschalige kaalslag op het platteland kunnen leiden. Dat zou voor de landbouw, leefbaarheid en economische ontwikkeling in veel provincies funest zijn.

Haagse bronnen bevestigden vrijdag een bericht van NRC dat het om een uitstootreductie van 70 tot 80 procent gaat rond gebieden waar de natuur het het zwaarst heeft. LTO zegt in een reactie zich al langere tijd zorgen te maken over de ingeslagen richting van de overheid. "Mocht de brief vanuit het kabinet uiteindelijk de absurde reductievoorstellen zoals beschreven, bevatten, dan is voor LTO de grens bereikt. We zullen onder geen beding accepteren dat onze leden zo worden behandeld."

Eerder zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) al dat in 90 van de 162 beschermde natuurgebieden de natuur niet in goede staat is. Ze waarschuwde dat dit gevolgen zal hebben voor "de boeren die daar aan het ondernemen zijn". Voor sommige gebieden geldt naar verluidt dat twee van de drie boeren iets anders moeten gaan doen: stoppen, verhuizen of veel duurzamer boeren.

"Alle maatregelen zijn ingrijpend en de stikstofopgave is zó complex, dat zal heel veel impact hebben", zei de bewindsvrouw vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Van der Wal bespreekt de regionale strategieën (wat er per regio moet gebeuren) volgende week in de ministerraad en sprak daarover al met de provincies, die deze strategieën moeten uitvoeren. "We zijn het nu aan het doorrekenen: wat betekent die 50 procent reductie die we per 2030 moeten halen per gebied in Nederland", vat ze het vraagstuk samen.

Bij LTO hoopt men nog op "enig realiteitsbesef" bij provinciebesturen. Zij worden volgens de organisatie samen met boeren in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. "Wij roepen provincies op tot stevig verzet tegen deze onmogelijke Haagse dictaten." Dat het ook anders kan bewees de provincie Overijssel donderdag nog, voeren de boeren daarbij aan. De provincie koos er volgens hen voor om "vanwege het getreuzel van het ministerie" zelf budget en beleid vrij te maken om zogenoemde PAS-melders (Programma Aanpak Stikstof) te hulp te schieten. Dat zijn boeren die buiten hun schuld door de overheid in de problemen zijn gebracht.

Meer uit Politiek

Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

7 minuten geleden
Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. "De opgaven zijn groot en zeer ambitieus", zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle. "Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren."

16 minuten geleden
Waterschap Limburg: natte voeten niet altijd te voorkomen

ROERMOND (ANP) - Het voorkomen van overstromingen in Limburg mag niet leiden tot de bouw van metershoge kades. Bij de aanpak moet uiteraard gekeken worden naar de veiligheid van inwoners, maar natte voeten zijn niet altijd te voorkomen. Dat bleek woensdag in Roermond bij de presentatie van het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Dit bestuur wordt gedomineerd door de aan het CDA verwante fractie Waterbelang Limburg en BBB+.

20 minuten geleden
Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

ARNHEM (ANP) - Gelderland rekent op een "substantieel deel" van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor "een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent", zei hij woensdag.

47 minuten geleden
Rutte: in Gronings gasdossier 'ook door mij' grote fouten gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende kabinetten zijn in de fout gegaan in de jaren dat Nederland profiteerde van gaswinning in Groningen, erkent premier Mark Rutte. Ook door zijn eigen kabinetten zijn grote en "ongekende fouten" gemaakt, zei hij aan het begin van het debat naar aanleiding van het parlementaire enquêterapport over het Groningse gasdossier. "En dus ook door mij", voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Yeşilgöz na belagen journalisten Bloemendaal: van pers blijf je af

DEN HAAG (ANP) - Van de vrije pers blijf je af. Zo reageert minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) woensdag op het verhaal van De Telegraaf, die meldt dat twee journalisten van de krant na afloop van een extra raadsvergadering over een opvanglocatie voor asielzoekers in Bloemendaal zijn belaagd.

2 uur geleden
Minister Wiersma keurt aanvraag goed van 31 nieuwe scholen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft de aanvragen voor 31 nieuwe scholen goedgekeurd, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de meeste gevallen (22 scholen) gaat het om aanvragen van al bestaande schoolbesturen, die bijvoorbeeld een vestiging zelfstandig verder willen laten gaan. De nieuwe scholen mogen in augustus 2024 hun deuren openen.

5 uur geleden