Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren verdienen steeds vaker bij, bijvoorbeeld met windmolens

Boeren verdienen steeds vaker bij, bijvoorbeeld met windmolens

DEN HAAG (ANP) - Boeren doen steeds vaker meer dan alleen gewassen verbouwen of veehouden. Ze doen bijvoorbeeld aan landschapsbeheer of verkopen hun eigen producten aan huis, zoals kaas van de boer. De laatste jaren zijn met name veel agrarische bedrijven duurzame energie gaan produceren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ongeveer vier op de tien agrarische bedrijven hebben dit jaar inkomsten uit iets anders dan boeren. Dat komt neer op 22.000 bedrijven, 60 procent meer dan vier jaar geleden.

Sinds 2016 houden ruim drie keer meer boerenbedrijven zich bezig met de productie van duurzame energie, bijvoorbeeld met windmolens op hun land. Natuur- en landschapsbeheer is de populairste activiteit naast het boeren. Het komt ook regelmatig voor dat agrarische bedrijven hun producten zelf verkopen, bijvoorbeeld in een eigen winkel of aan lokale horeca. "Dat zijn echte ondernemers die hun producten niet alleen maken, maar ook vermarkten", zegt een woordvoerder van het CBS hierover.

Uit de cijfers blijkt ook dat dit soort activiteiten voor steeds meer boeren niet slechts een bijverdienste zijn. Een vijfde van de agrarische bedrijven die iets doen naast gewassen verbouwen en veehouden, haalt hier meer dan de helft van de omzet uit. Zowel kleine als grote boerenbedrijven houden zich met zulke activiteiten bezig.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

13 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

13 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

14 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

14 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

16 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

17 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

19 uur geleden