Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren stellen provinciebestuur Overijssel ultimatum

Boeren stellen provinciebestuur Overijssel ultimatum

ZWOLLE (ANP) - Op een grimmig verlopen boerenprotest woensdagmiddag voor het provinciehuis in Zwolle hebben boeren aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel een ultimatum gesteld. Binnen twee weken moet de provincie stoppen met het opleggen van dwangsommen anders volgen hardere acties.

"Als de brief met eisen niet binnen twee weken wordt ondertekend, horen jullie van ons waar en wanneer we weer ergens staan", zei Mark Rood als een van de actieleiders tegen de grote groep protesterende boeren. Vele tientallen, zo niet honderden boeren waren met trekkers naar het provinciehuis gekomen. Rond 15.00 uur vertrokken ze één voor één weer.

De boeren eisten een oplossing voor de zogeheten PAS-melders. Dit zijn boeren die in het Programma Aanpak Stikstof zonder natuurvergunning mochten werken, maar sinds 2019 er wel een nodig hebben. Die vergunning hebben ze door regelgeving niet kunnen krijgen. RTV Oost meldde eerder dat in Overijssel hoge dwangsommen dreigen voor meerdere PAS-melders. Er wordt gewerkt aan legalisering van deze groep.

Aanvankelijk weigerden de commissaris van de Koning Andries Heidema en twee gedeputeerden, Gert Harm ten Bolscher en Tijs de Bree, naar buiten te komen. Ze wilden binnen het overleg voeren. "Je haalt Ten Bolscher op", eiste Rood van de politieman die onderhandelde. Na drie kwartier kwam het drietal naar buiten maar weigerde in discussie te gaan.

Meer uit Binnenland

Politie zoekt mannen en vrouw voor fatale steekpartij Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - De politie is op zoek naar drie verdachten die te maken hebben met een dodelijke steekpartij in Nijmegen afgelopen zondagavond. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Bij de steekpartij overleed een 38-jarige man uit Arnhem. Een 61-jarige man uit Oosterbeek raakte gewond.

1 uur geleden
Oproep Stadskanaal aan andere gemeenten: vang asielzoekers op

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal heeft unaniem een motie aangenomen waarin andere gemeenten worden opgeroepen asielzoekers op te vangen. Dat gebeurde maandagavond tijdens een ingelast spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. Burgemeester Klaas Sloots verwacht niet dat de motie enkel symbolische waarde heeft, maar hoopt hiermee "de handen op elkaar te krijgen" bij andere gemeenten. En dan in het bijzonder de gemeenten buiten Groningen.

1 uur geleden
Gemeente gaat in beroep tegen vonnis asielopvang Uden

UDEN (ANP) - De gemeente Maashorst gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter, die afgelopen vrijdag bepaalde dat de opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in het Brabantse Uden voorlopig niet doorgaat.

2 uur geleden
Opnieuw honderden bijeen voor viering Chanoeka in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn een paar honderd mensen bij elkaar gekomen voor de viering van het joodse feest Chanoeka. Vorige week kwamen er ook al honderden mensen af op de aftrap van het lichtjesfeest op de Dam. Maandagavond was de viering van de vijfde dag van het feest op de Zuidas, op het George Gershwinplein, met onder meer lichtjes en livemuziek.

3 uur geleden
OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

4 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

5 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

5 uur geleden