
Boeren protesteren weer bij woonhuis minister Van der Wal
DEN HAAG (ANP) - Een groepje protesterende boeren heeft zich maandagavond kortstondig verzameld bij het woonhuis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). De bewindsvrouw was zelf niet thuis, laat een woordvoerder van de minister weten.
Het is de tweede keer dat boeren bij de Gelderse woning van de minister protesteerden. Zij zijn het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet. Toen deze plannen ruim twee weken geleden werden gepresenteerd trokken ze ook al naar het huis van Van der Wal.
In de politiek is de actie destijds scherp veroordeeld. Het kabinet noemde betogen bij het woonhuis van een bewindspersoon onacceptabel. Maar er is niets tegen te doen zolang er niets strafbaars gebeurd. De politie heeft maandag een bewakingspost bij het woonhuis geplaatst.
Aangifte
"Wanneer zelfs een preventieve politiepost voor de deur van de minister en haar gezin ze niet meer tegenhoudt... Diep, diep triest. En ondermijnend voor onze democratische samenleving", twitterde D66-fractieleider Jan Paternotte naar aanleiding van het nieuwe protest.
Van der Wal deed vrijdag nog aangifte van een doodsbedreiging en van opruiing tegen de eigenaar van een vrachtauto. Op de achterzijde van de vrachtwagen staan de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh met hun sterfdatum. Daaronder staat de naam van de minister, een kruis en een vraagteken.
Excuses
De truck-eigenaar liet een dag later via zijn advocaat weten dat hij is geschrokken van alle media-aandacht. Hij wil in een gesprek graag zijn excuses aanbieden omdat het nooit zijn bedoeling is geweest om te bedreigen of intimiderend over te komen of om de minister iets aan te doen.
Het is nu eerst aan het Openbaar Ministerie, laat de woordvoerder van de minister weten. Er wordt geen gesprek aangegaan met de eigenaar van de vrachtwagen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven vertrouwt op "mondelinge afspraken" met de andere coalitiepartijen over de gevolgen van het bevriezen van de sociale huren. "In de marge van de voorjaarsnota" zou zijn afgesproken dat deze huurbevriezing niet ten koste mag gaan van hun mogelijkheden om in nieuwe woningen te investeren, heeft ze dinsdag gezegd tegen de pers.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel om geweld tegen hulpverleners altijd te bestraffen met een celstraf krijgt flinke kritiek van de Raad van State. In een advies wijst de raad erop dat het voorstel weliswaar begrijpelijk is en dat geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, brandweer en ambulancemedewerkers ernstig is, maar dat er meerdere negatieve effecten aan zitten. Het voorstel komt uit de koker van de Tweede Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Dilan Yeşilgöz (VVD).
7 uur geleden