Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren: protest bij minister niet om angst aan te jagen

Boeren: protest bij minister niet om angst aan te jagen

ZUTPHEN (ANP) - Het bezoek van boeren aan de woning van minister Van der Wal eind juni was niet bedoeld om haar angst aan te jagen. Dat zeggen verdachten die vrijdag voor het uit de hand gelopen boerenprotest terechtstaan in de rechtbank in Zutphen.

Elf deelnemers aan de protestactie op 28 juni bij de woning van de minister van Natuur en Stikstof staan terecht voor onder meer openlijke geweldpleging. Inmiddels is tegen acht van hen een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. "Je moet zo iemand niet privé opzoeken", erkende de 20-jarige Jordi P. uit Eibergen. "We hadden niet de bedoeling om angst aan te jagen. We wilden ons gewoon laten horen", meende de 27-jarige Thomas R.

Alle boeren zeiden tegen de politierechter dat vooraf niet bekend was dat de stoet van mogelijk tachtig trekkers naar het huis van de minister in Hierden zou gaan. Via een WhatsApp-groep werd opgeroepen om elkaar die avond om 19.30 uur bij een begraafplaats in Bathmen te treffen. Daar zette een stoet van uiteindelijk circa 150 boeren zich in beweging om tegen 22.30 uur in de straat van de minister te arriveren, bleek op de rechtszitting. De politie kon de stoet niet tegenhouden waarna drie trekkers langs de blokkade reden en mest dumpten bij haar woning.

Uitspraak

De verdachten uit onder meer Holten, Nieuw-Heeten, Bathmen en Eibergen hadden het gevoel dat hen nu wordt verweten wat een groep van 150 man gedaan heeft. De actie die avond was spontaan, maar volgens de officier van justitie ontstond een ongecontroleerde en onveilige situatie. "Je zoekt een ambtsdrager niet op deze manier op", zei ze.

De politierechter doet vrijdagmiddag na afloop van de laatste zitting uitspraak in alle zaken.

Meer uit Binnenland

VVD-minister Paul blij met staatssecretariaat in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) is blij dat zij in het nieuwe kabinet door mag met de portefeuille die zij nu ook al heeft. Dat zij zich straks geen minister meer mag noemen, neemt de VVD'er op de koop toe.

34 minuten geleden
Inspectie zegt dat verkoop illegale fatbikes niet te voorkomen is

DEN HAAG (ANP) - Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie "scherp" op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

44 minuten geleden
Aankomend PVV-minister heeft geen spijt van Zwarte Pietenjournaal

DEN HAAG (ANP) - Reinette Klever, die binnenkort namens de PVV minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wordt, neemt geen afstand van haar betrokkenheid bij het Zwarte Pietenjournaal. Ze verwacht ook niet dat het haar ministerschap in de weg zit. Internationaal heeft Nederland veel kritiek gekregen op de figuur Zwarte Piet, die onder meer door een rapporteur van de Verenigde Naties is getypeerd als een racistisch stereotype.

47 minuten geleden
Eisen tot 20 jaar cel tegen veronderstelde drugsbende Brabant

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tot twintig jaar geëist tegen vijf verdachten in een onderzoek naar jarenlange grootschalige drugshandel en witwassen. "De champions league van de internationale cocaïnehandel", aldus het OM.

51 minuten geleden
Groningen verlengt afspraken over opvang vluchtelingen

GRONINGEN (ANP) - De tien gemeenten in de provincie Groningen beloven dat ze ook in 2025 en 2026 vluchtelingen opvangen. Ze moeten in die jaren bijna 8500 opvangplekken regelen, hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Ook komen ze met een nachtopvang om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

51 minuten geleden
Kippen niet ondersteboven vangen, vindt Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kippen mogen niet ondersteboven worden gevangen, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid heeft het kabinet gevraagd om zich te verzetten tegen een Europees voorstel waardoor de regels juist zouden worden versoepeld. De PVV stemde als enige coalitiepartij voor de motie.

1 uur geleden
81.000 euro opgehaald met eerste vaatje nieuwe haring

SCHEVENINGEN (ANP) - De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft een bedrag van 81.000 euro opgebracht, meldt het Nederlands Visbureau. Het geld gaat naar de Nederlandse Hersenbank.

1 uur geleden