Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren in gesprek met Barneveld voor groot stikstofprotest

Boeren in gesprek met Barneveld voor groot stikstofprotest

BARNEVELD (ANP) - Het aangekondigde boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet moet volgende week plaatsvinden in de Gelderse Vallei. De organiserende boerenorganisaties hebben daar een gesprek over gehad met de gemeente Barneveld. Er is volgens een gemeentewoordvoerster echter nog geen officiële aanvraag gedaan voor een demonstratie.

Onder meer Agractie, LTO Nederland en Farmers Defence Force (FDF) zijn bij de protestactie betrokken. Die zou in eerste instantie komende woensdag plaatsvinden in Den Haag, maar is verplaatst naar het midden van het land. Volgens FDF heeft een boer in Barneveld zijn weiland beschikbaar gesteld voor de demonstratie. Daar zou plaats zijn voor wel 20.000 demonstranten.

Veel actievoerende boeren zullen volgens FDF met de tractor naar Barneveld komen. Dat veroorzaakt hinder voor het andere verkeer. De actievoerders overleggen nog met de politie en de gemeente over de te nemen routes. De boeren hebben een voorkeur voor de snelwegen A1 en A30, omdat op de kleinere wegen rond Barneveld ook veel fietsverkeer rijdt.

Welwillend

De gemeente Barneveld zegt welwillend tegenover een demonstratie te staan. "Er is een goed gesprek met de boeren geweest", aldus een woordvoerster van de gemeente. De actievoerders moeten hun definitieve plan nog indienen bij de gemeente, die vervolgens besluit of er toestemming gegeven kan worden.

Kalverhouder en LTO-bestuurder Wim Brouwer zegt volgende week woensdag duizenden mensen te verwachten. De actie moet volgens hem minstens zo groot worden als die in Den Haag in 2019, toen boeren naar de Hofstad kwamen om te protesteren tegen de stikstofregels.

Stikstofplan

De boerenactieclubs zijn ontstemd over het stikstofplan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vorige week bekendmaakte. De uitstoot moet fors omlaag zodat de natuur kan herstellen, en dat heeft grote gevolgen voor boeren. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg met meer dan de helft worden teruggebracht. Volgens de boeren kloppen tal van gebruikte berekeningen in het plan niet. Zij gaan deskundigen inhuren om nieuwe berekeningen te maken.

Meer uit Binnenland

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

10 minuten geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

1 uur geleden
Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

AMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

2 uur geleden
Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

6 uur geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

7 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

7 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

11 uur geleden