Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren in gesprek met Barneveld voor groot stikstofprotest

Boeren in gesprek met Barneveld voor groot stikstofprotest

BARNEVELD (ANP) - Het aangekondigde boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet moet volgende week plaatsvinden in de Gelderse Vallei. De organiserende boerenorganisaties hebben daar een gesprek over gehad met de gemeente Barneveld. Er is volgens een gemeentewoordvoerster echter nog geen officiële aanvraag gedaan voor een demonstratie.

Onder meer Agractie, LTO Nederland en Farmers Defence Force (FDF) zijn bij de protestactie betrokken. Die zou in eerste instantie komende woensdag plaatsvinden in Den Haag, maar is verplaatst naar het midden van het land. Volgens FDF heeft een boer in Barneveld zijn weiland beschikbaar gesteld voor de demonstratie. Daar zou plaats zijn voor wel 20.000 demonstranten.

Veel actievoerende boeren zullen volgens FDF met de tractor naar Barneveld komen. Dat veroorzaakt hinder voor het andere verkeer. De actievoerders overleggen nog met de politie en de gemeente over de te nemen routes. De boeren hebben een voorkeur voor de snelwegen A1 en A30, omdat op de kleinere wegen rond Barneveld ook veel fietsverkeer rijdt.

Welwillend

De gemeente Barneveld zegt welwillend tegenover een demonstratie te staan. "Er is een goed gesprek met de boeren geweest", aldus een woordvoerster van de gemeente. De actievoerders moeten hun definitieve plan nog indienen bij de gemeente, die vervolgens besluit of er toestemming gegeven kan worden.

Kalverhouder en LTO-bestuurder Wim Brouwer zegt volgende week woensdag duizenden mensen te verwachten. De actie moet volgens hem minstens zo groot worden als die in Den Haag in 2019, toen boeren naar de Hofstad kwamen om te protesteren tegen de stikstofregels.

Stikstofplan

De boerenactieclubs zijn ontstemd over het stikstofplan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vorige week bekendmaakte. De uitstoot moet fors omlaag zodat de natuur kan herstellen, en dat heeft grote gevolgen voor boeren. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de stikstofuitstoot in de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg met meer dan de helft worden teruggebracht. Volgens de boeren kloppen tal van gebruikte berekeningen in het plan niet. Zij gaan deskundigen inhuren om nieuwe berekeningen te maken.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.

2 uur geleden
Programma gratis schoolmaaltijden van start in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De lancering van het programma voor gratis schoolmaaltijden vindt woensdag plaats op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier, meldt het ministerie van Onderwijs. Dat stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor schoolmaaltijden voor leerlingen op basis- en middelbare scholen die de hulp het best kunnen gebruiken.

2 uur geleden
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

12 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

12 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

13 uur geleden