Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren en tuinders rekenen op 5 miljard schade door coronavirus

Boeren en tuinders rekenen op 5 miljard schade door coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Boeren en tuinders verwachten het komende half jaar al bijna 5 miljard schade te lijden door de coronacrisis. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van brancheorganisatie LTO Nederland.

"Sommige boeren en tuinders worden nu al hard geraakt", zegt LTO-voorzitter Marc Calon. Delen van de tuinbouw kampen bijvoorbeeld met wegvallende afzet. Ook is sprake van een dreigend tekort aan mankracht voor de teelt en de oogst. "Daar zal het niet bij blijven, vrezen we."

Het genoemde bedrag is exclusief de schade in andere schakels van de voedselketen en de schade op de langere termijn. Bovendien kan de schade waar nu van wordt uitgegaan, heel snel oplopen als de crisis verergert of lang aanhoudt.

Glastuinbouw

In de glastuinbouw wordt op dit moment al gerekend op 2 miljard euro schade, zegt LTO. Daarmee lijkt de organisatie voorzichtig. Eerder deze week raamde Greenports de schade voor de tuinbouw voor de komende twee maanden al op circa 5 miljard euro.

Ook andere plantaardige sectoren verwacht LTO een sterke omzetdaling. Zo worden orders bij kwekers van bomen en planten geannuleerd, is de afzet van frietaardappelen ingestort en krijgt de bloembollenhandel harde klappen.

Veehouderij

De gevolgen voor de veehouderij zijn nog erg moeilijk in te schatten. Maar er moet nu al op minstens 130 miljoen euro gerekend worden, denkt LTO. Het openhouden van grenzen voor de voedselketen is voor deze branche cruciaal. Bij ernstige verstoringen in logistiek en handel zal de schade waarschijnlijk snel oplopen.

Er zijn ook boerenbedrijven met extra activiteiten die direct worden geraakt door de gezondheidsmaatregelen om de coronacrisis in bedwang te houden. Denk aan zorgboerderijen of boerderijen die ook aan educatie doen of tegelijk een eet- en drinkgelegenheid of vergaderlocatie runnen. De verwachte schade op dit vlak is nu al zo’n 35 miljoen euro per maand, wat kan oplopen tot zeker 55 miljoen euro als de recreatieactiviteiten in het voorjaar geen doorgang vinden, aldus LTO.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

NEW YORK (ANP) - Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

5 uur geleden
Overwinning Jack Daniel’s bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel’s, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden. Zo luidt het oordeel van het Amerikaanse hooggerechtshof in een zaak die door de whiskymaker was aangespannen vanwege het speeltje met de naam ‘Bad Spaniels’.

6 uur geleden
'Groene' termen maken opmars in vacatureteksten

AMSTERDAM (ANP) - In Nederlandse vacatures staan steeds vaker termen die te maken met het milieu. Dat signaleert banensite Indeed op basis van een analyse van miljoenen vacatures. Woorden als duurzaamheid, klimaatverandering, circulaire economie en biodiversiteit kwamen in april 23 procent vaker voor dan in dezelfde maand van 2022.

8 uur geleden
Schiphol definitief mede-eigenaar vliegveld Maastricht

AMSTERDAM (ANP) - Schiphol heeft donderdag in Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend waarmee de Royal Schiphol Group 40 procent van de aandelen van Maastricht Aachen Airport (MAA) overneemt. Limburg behoudt de overige 60 procent. De partijen willen MAA verder ontwikkelen tot een duurzame, omgevingsbewuste en toekomstbestendige luchthaven, zowel voor passagiers als voor vracht.

9 uur geleden
Randstad eindigt bovenaan vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group is donderdag op Beursplein 5 in de AEX-kopgroep geëindigd met een plus van 1,6 procent. Ook Aegon dikte aan, met 0,3 procent. Investeringsbank RBC heeft beide verzekeraars in een positief analistenrapport als favorieten in de Benelux bestempeld. Uitzender Randstad (plus 1,8 procent) ging er echter met de grootste winst vandoor.

9 uur geleden