Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren en tuinders bezorgd over tekort aan arbeidskrachten

Boeren en tuinders bezorgd over tekort aan arbeidskrachten

ZOETERMEER (ANP) - Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn bezorgd over een dreigend tekort aan seizoensarbeiders, doorgaans mensen uit Midden- en Oost-Europa. Normaal gesproken zijn er elk jaar zo'n 170.000 arbeidsmigranten werkzaam in de Nederlandse land- en tuinbouw, maar dit jaar dreigt er volgens LTO Nederland een tekort vanwege de corona-uitbraak en beperkende maatregelen vanuit overheden. Ook in de transport en logistiek kunnen zich problemen gaan voordoen.

"We maken ons grote zorgen", zegt een woordvoerder van LTO, die niet kan zeggen hoe groot het mogelijk tekort aan seizoensarbeiders is. "Door de coronacrisis is het onzeker hoeveel arbeidsmigranten naar Nederland zullen afreizen. Zeker nu bijvoorbeeld Duitsland seizoenswerk fiscaal aantrekkelijker maakt."

Bij Transport en Logistiek Nederland (TLN) leven eveneens zorgen. "Voor ons is het probleem met name het laten terugkeren van chauffeurs die naar hun familie zijn gegaan in de laatste tijd. Zij moeten na thuiskomst eerst in quarantaine en komen bij het terugreizen vaak in de problemen aan de grens vanwege de lappendeken aan formaliteiten van individuele landen." Volgens de TLN-woordvoerder gaat het daarbij om "duizenden" chauffeurs.

Frank van Gool

Niet overal wordt een tekort aan arbeidsmigranten ervaren of gevreesd. Topman Frank van Gool van OTTO Workforce, dat 12.000 uitzendkrachten waaronder veel arbeidsmigranten bemiddelt, laat weten dat zijn bedrijf nog aan alle vraag kan voldoen en verwacht dat dit komende maanden zo blijft. "We hebben het afgelopen weken wel zwaar gehad met de drukte in distributiecentra van supermarkten. Richting de paasdagen kan het weer uitdagend worden."

Wel maakt Van Gool zich zorgen om een mismatch tussen vraag en aanbod zodra de economie na de coronacrisis weer aantrekt. "Iemand met alleen horeca-ervaring, kan niet direct aan de slag in transport en logistiek."

"Ons beeld is heel diffuus per sector", vertelt een woordvoerder van evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek. "In de voedingsmiddelensector is extra drukte en een personeelstekort, maar in branches die helemaal stil liggen is er een overschot." Evofenedex begint volgende week aan een onderzoek naar de behoefte aan het in- en uitlenen van logistiek personeel tussen de verschillende branches. "Bijvoorbeeld orderpickers, heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers."

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

43 minuten geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden