Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boeren bang voor inkomensdaling door Nederlandse landbouwplannen

Boeren bang voor inkomensdaling door Nederlandse landbouwplannen

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt met zijn invulling van het Europese gemeenschappelijke landbouwbeleid voor een verdere inkomensdaling van boeren te zorgen. Daarvoor waarschuwt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland, die daarbij verwijst naar stukken die verantwoordelijk demissionair minister Carola Schouten naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Waar de boeren over vallen is dat Nederland er volgens hen voor kiest om 30 procent van de subsidies die ze normaal direct krijgen als ze aan een aantal voorwaarden voldoen, nu over te hevelen naar een ander potje dat bestemd is voor duurzaamheidsprojecten. Hoewel de overheveling stapsgewijs gebeurt, betekent dit volgens de branche onderaan de streep alsnog een "zware achteruitgang" op het inkomen.

"Door de politieke keuze om de basisvergoeding per hectare te verlagen gaat een gemiddeld bedrijf er al gauw 5000 tot 10.000 euro op jaarbasis op achteruit", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een reactie. In de ogen van LTO is dit extra zuur omdat er binnen het landbouwbeleid van Brussel überhaupt al minder geld beschikbaar zou zijn voor de sector. Van der Tak noemt het "onbegrijpelijk" omdat zo budget dat juist in de plannen bedoeld zou zijn als inkomensvangnet van boeren en tuinders wordt afgepakt.

De plannen, waarvan nu een conceptversie is opgesteld, worden volgende week besproken in de Tweede Kamer. Het voorstel moet eind dit jaar in Brussel liggen, weten de boeren. Daarna heeft de Europese Commissie nog drie maanden om alles te beoordelen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Het is weer zover : Over de rug van de boeren Europa voor alles

Meer uit Financieel

Onderzoek FNV: mensen willen meer zeggenschap over werkplek

UTRECHT (ANP) - Werknevers moeten ook na corona de mogelijkheid krijgen om thuis te kunnen werken. Dat vindt althans het overgrote deel van de thuiswerkers die vakbond FNV ondervroeg. Personeel voor wie thuiswerken mogelijk is, wil daarom in de toekomst meer zeggenschap hebben over de werkplek, zo wordt geconcludeerd.

33 minuten geleden
Qatar wil Europa helpen aan gas maar heeft geen 'toverstaf'

DOHA (ANP) - De leider van Qatar, emir Tamim bin Hamad al-Thani, ontmoet maandag de Amerikaanse president Joe Biden. Daarbij zal hij vermoedelijk toezeggingen doen over gasleveringen aan Europa, om zo toegang tot de markt te verkrijgen. Maar de emir heeft geen 'toverstaf', zeggen analisten.

4 uur geleden
Amazon beschuldigd van bedreigen mogelijke vakbond in New York

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse onafhankelijke overheidsagentschap National Labor Relations Board (NLRB), dat toeziet op naleving van het arbeidsrecht, heeft e-commercebedrijf Amazon aangeklaagd omdat het bedrijf werknemers die een vakbond in New York willen oprichten zou hebben bedreigd en gesurveilleerd.

8 uur geleden
Optimisme keert terug op beurzen New York na cijfers Apple

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag hun openingsverlies weggewerkt en zijn met een forse dagwinst de handel uitgegaan. Apple kwam met beter dan verwachte kwartaalresultaten en boekte in de laatste drie maanden van vorig jaar een recordomzet. Daarmee werden ook aandelen van andere grote techbedrijven weer gewild.

10 uur geleden
Benzineprijs dit weekend naar record door spanningen Oekraïne

EINDHOVEN (ANP) - De prijs voor een liter benzine stijgt zaterdag naar een nieuwe recordhoogte. De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne drijven de toch al hoge olieprijzen verder op. De markten houden er rekening mee dat de Russische export van olie en gas wordt geraakt door een escalatie van het conflict, bijvoorbeeld in het geval van economische sancties.

11 uur geleden
HEMA overweegt personeel als 'essentieel' te bestempelen

AMSTERDAM (ANP) - Winkelketens kampen met steeds meer uitval van personeel dat ziek of in quarantaine thuis zit. HEMA overweegt daarom bepaald personeel als essentieel aan te merken als de nood te hoog wordt, zodat deze medewerkers aan minder strenge regels rond quarantaine zijn gebonden. Andere grote namen uit de winkelstraat zijn dat vooralsnog niet van plan.

12 uur geleden
5G-masten kunnen toch iets dichter bij vliegvelden in VS staan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De grote Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon kunnen hun zendmasten voor 5G-netwerken toch iets dichter bij luchthavens plaatsen dan eerder gedacht zonder het vliegverkeer in gevaar te brengen. Volgens Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA zorgen ze dan niet voor verstoring van gevoelige apparatuur in vliegtuigen, staat in een nieuwe verklaring van de toezichthouder.

14 uur geleden